Skip to main content

2016

NR. 3, 2016

Temanummer om styrkeområder.

Gjesteredaktør Trine Lise Bakken. Svært aktuelt i godt mijøarbeid for folk som har smale men sterke interesser.

Forsommeren bærer med seg håp om varme dager og positive opplevelser. Selv om sommeren blir annerledes enn vi hadde tenkt, kan juni være en fin tid for drømmer og planlegging. For mennesker med utviklingshemning eller autisme – eller begge deler, kan ferie og fritid være skremmende fordi slike perioder markerer avbrudd i faste rutiner og relasjoner.

Tema i dette nummeret av SOR Rapport omhandler styrkeområder, noe som også kalles spesialinteresser – slike er et godt utgangspunkt for meningsfulle aktiviteter å fylle dagene med i en ellers stille periode. Hva med en tur til steder hvor postnummeret slutter på 55?

Styrkeområder er et nyere begrep for det eldre og noe negativt ladete «særinteresser» eller «spesialinteresser». Betegnelsen «begrensede interesser» blir også brukt, særlig på engelsk, hvor termen er restricted interests. Styrkeområder - eller spesialinteresser, blir gjerne forbundet med autisme og er som regel en kilde til gode opplevelser for den som har interessen. Spesialinteresser kan ha avgjørende betydning for læring og sosial samhandling. Forskning støtter at mennesker med kognitiv funksjonshemning kan ha stor nytte av sine spesielle interesser, og at disse er ressurser ikke bare for personen selv, men også for omgivelsene, skriver gjesteredaktør Trine Lise Bakken på lederplass.

NR. 4, 2016

NR. 5, 2016

 

Bonusartikler

  • Livsstil og livsstilsrelaterte helseutfordringer hos mennesker med utviklingshemming
  • Tid for ny NOU - Rettigheter for personer med utviklingshemning

Artikler legges ut på nett med inntil ett års forsinkelse. De som abonnerer på papirutgaven har dermed et fortrinn, og får alltid artiklene mens de er ferskest