Lønn for strevet
Ine (23) jobber ved lønningskontoret i Bergen kommune. Hun er aktiv, sporty og danseglad, og liker å følge med på hva som rører seg i samfunnet.
Ine (23) jobber ved lønningskontoret i Bergen kommune. Hun er aktiv, sporty og danseglad, og liker å følge med på hva som rører seg i samfunnet.
Beathe (49) jobber ved Fyllingsdalen sykehjem, og var blant de aller første i landet som fikk jobb på sykehjem gjennom arbeidsinkluderingsordningen HELT MED. Arbeidet hun har utført har vært med på å inspirere mange andre sykehjem rundt i landet til å ansette personer med utviklingshemming gjennom denne ordningen.
Kristin (27) jobber for tiden en dag i uken på Mano pizza i Stavanger, og håper på å utvide arbeidstiden betydelig. Hun elsker jobben sin. Vi møter henne hjemme hos foreldrene, men får også en tur til det som nå er en byggeplass, men innen et år skal bli hennes nye hjem. Egen leilighet, ved siden av sin gode venninne Emilie. Og ikke minst får vi bli med henne til arbeidsplassen Mano pizza.
Lise Christoffersen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og saksordfører i Arbeids- og sosialkomiteen for representantforslaget som ligger til grunn for Stortingsmeldingen om utviklingshemmedes rettigheter.
Tone (39) jobber ved enheten Dagsenter og avlastning i Stavanger kommune på Tasta, hvor hun innenfor arbeidstiden 9-13 blant annet har ansvar for å lage lunsj til de som jobber i administrasjonen. Hun er aktiv og engasjert, og er blant annet opptatt av bioteknologiloven og debatten rundt sorteringssamfunnet.
Restriksjoner, nedstengning og endringer i rutiner har for mange ført til økt uro og emosjonelle svingninger. Enkelte har fått symptomer på psykisk sykdom og høy grad av helseangst. Hvordan utspiller dette seg i det miljøterapeutiske samspillet og hvordan kan vi forebygge traumer og dempe kriser i miljøterapi?
Tobias (21) jobber ved Sandnes helsesenter. Han er en stor ressurs, og den eneste av de ansatte som behersker tegnspråk. I tillegg imponerer han med sine strikkeferdigheter. Livet har vært tøft, men nå har han det veldig bra, med fast jobb, egen leilighet, sertifikat, bil og ansvar for hunden Kompis.
Johannes jobber på Sandnes Rådhus. Det er definitivt drømmejobben for den blide, utadvendte og politisk engasjerte rogalendingen. Han har et imponerende nettverk, som han bruker aktivt. Og ikke minst stiller han opp i frivillighetsarbeid i en rekke sammenhenger. For tiden er han spesielt engasjert i HELT MED, og ønsker at politikerne skal fortsette å satse på videre vekst for denne arbeidsinkluderingsordningen.
På SOR-konferansen 6.-7. mai 2021 skal Nina Christine Dahl snakke om erfaringene med prosjektet TryggEst. Vi får eksempler på de store variasjonene i problemstillinger teamet har håndtert, og hvordan disse er forsøkt løst.
«Stallen» er en alternativ og felles opplæringsarena for elever med særskilt behov i de videregående skolene i Bodø. Elever som får deler eller hele sitt opplæringstilbud i lokalene til «Stallen», har vedtak om spesialundervisning, eller får alternativt tilbud fordi de står i fare for å droppe ut av videregående opplæring. Felles for elevene er at samtlige har behov for en oversiktlig, kjent og trygg opplæringsarena, med praksisrettet opplæring, tilpasset hver enkelt.
Administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, spør i Dagens Næringsliv 24. januar om du har "lyst til å lede noen du egentlig ikke trenger?".
Det har så langt vært den morsomste, rareste, sprøeste og kuleste turen i livet mitt. Ina Cecilie Marthinsen er stolt over at hun ble valgt ut som kulturrepresentant og at hun fikk reise til Petrozavodsk i Russland.
Det har gått 9 måneder siden ordet Korona – i en eller annen variant, kom på alles lepper. Landet «stengte ned», noe som førte til at skoler stengte, dagtilbud stengte, det meste av fritidstilbud stengte, vi fikk hytteforbud osv. Ordene hjemmekontor og hjemmeundervisning ble noe alle måtte forholde seg til. Vi sto med ett midt inne i en nasjonal dugnad, vi klappet for helsepersonell og begynte å oppsøke digitale konserter. Vi begynte også med digitale møter, og etter ni måneder er det mange som undrer seg over om denne nye digitale hverdagen har kommet for å bli. De første dagene gikk vi rundt i en litt apokalyptisk transe, vi sjekket smitteutviklingen i Norge og verden flere ganger om dagen. Vi begynte så smått å etablere nye rutiner knyttet til hygiene og vi skulte bekymret på de som var så uheldig å hoste i armkroken.
Artikkelen tar for seg det empiriske grunnlaget for bruken av non-aversive reaktive strategier (NARS) ved utfordrende atferd og episodisk alvorlighet (episodic severity) som avhengig variabel, som en del av en multi-element positiv atferdsstøtte (PAS) tilnærming. Det presenteres fem ulike empiriske funn der NARS med hell har blitt brukt som krisehåndteringsprosedyre.
Mona Louise Bakkevig er lege og rådgiver i Byrådsavdeling for Helse og omsorg i Bergen kommune. På SOR-konferansen ”Er godt nok godt nok” pratet hun om medvirkning, som er et av temaene i en omfattende og god plan Bergen kommune har vedtatt.