Skip to main content

Nyheter

Utviklingshemmede fortjener kompetente fagfolk

På SOR konferansen Fra løfter til handling er Marit Isaksen invitert for å snakke om løft 6 i NOU På lik linje, som handler om kunnskap og kompetanse. «For det første kan det knapt kan kalles et løft, og det var svært lite ambisiøst,» sier Isaksen. Grunnleggende kurs for ansatte uten formell kompetanse er nødvendig og riktig, og videreutdanning og forskning er selvfølgelig også rett og nødvendig. Det som mangler er en strategi for å øke den samlede kompetansen, men også for å få flere med høyskoleutdanning inn i tjenesten.

Eget hjem – utfordringer og muligheter

Utviklingshemmede har lik rett som alle andre til å velge hvor de vil bo, og med hvem de vil bo, men i praksis fungerer det sjelden slik. I paneldebatt om boligmuligheter på SOR konferansen Fra løfter til handling, drøftes status og mål for boligpolitikken.

De mappeløse

Venke Knutson eier og driver musikkskolen Poprommet og står bak inkluderingsfilosofien «Mappeløse» - fortiden skal ikke alltid definere fremtiden din. På SOR konferansen Fra løfter til handling snakker hun om hvordan vi med enkle grep kan skape mappeløse møter og mestring. Med seg har hun elever fra Poprommet som skal opptre på konferansen.

Dagsenter, vekstbedrifter og ordinært arbeidsliv – tre virkemidler for gode og meningsfulle liv

Tilbudet til arbeid for utviklingshemmede etter endt skolegang er begrenset, sa Nathalie Sturim på SOR konferansen Fra løfter til handling. Hun ser for seg et karrieresenter for utviklingshemmede, som kunne bidratt til en fantastisk arbeidsinkludering også for denne gruppen.

Dagtilbud ved utfordrende atferd / multi­funksjons­hemming

I en tid hvor det er stort fokus på arbeid i ordinært arbeidsliv for utviklingshemmede og VTA-arbeidsplasser i skjermet virksomhet, er det viktig å sikre fokus også på dagsenterplasser. Personer med utviklingshemming har svært forskjellige behov og evner, og det er viktig å tilby et bredt spekter med muligheter. SOR inviterte derfor Ingeborg Solstad og Elin Guntvedt til å forelese på konferansen Fra løfter til handling.

DISSIMILIS - der drømmer blir muligheter

I et hvitt fire-etasjers hus på Emma Hjorth i Bærum holder Dissimilis Nasjonale Kompetansesenter til. Stemningen innenfor husets fire vegger er fylt av varme, åpenhet, likeverd og respekt. Dissimilis arbeider for at mennesker med utviklingshemming og andre funksjonsnedsettelser skal ha en plass i det kulturelle landskapet, og i samfunnet som likestilte og likeverdige utøvere og mennesker. Hver dag ønskes store og små velkommen inn på senteret til et nyskapende og mangfoldig fellesskap som bugner av spille-, danse- og fortellerglede. For mange er tilbudet på Dissimilis yndlingsaktiviteten i løpet av uken - og det med rette.

Funksjonshemmedes menneskerettigheter - Fra prinsipper til praksis

Ventetiden er over. Nå er den her; den første norske læreboken om funksjonshemmedes menneskerettigheter. Boken er skrevet av Kjersti Skarstad, seniorrådgiver i Stiftelsen SOR.

Tjenesteutvikling sammen med personer med utviklingshemming

Personer med utviklingshemming/kognitiv funksjonsnedsettelse, forskere og ansatte i tjenestetilbud til utviklingshemmede jobber sammen i et spennende prosjekt om tjenesteutvikling. En gruppe har tilholdssted i Sandnes, den andre i Trondheim. I gruppene deler de erfaringer og jobber sammen for å finne ut hvordan de kan påvirke og utvikle tjenester. SOR fikk møte dem på en fellessamling på Gardermoen.

HELT MED til Holmestrand

Viggo Nordby Holtan jobber for Europris Sande, og er aktiv lokalpolitikken. Det gleder oss stort at en av hans fanesaker er å jobbe for at det etableres HELT MED-arbeidsplasser i Holmestrand. Fra før har han fått dette inn i programmet til Holmestrand Høyre, og i dag har vi laget en plan om sammen å kontakte sentrale personen i kommunen for å få dette til. I tillegg har vi hatt spenstig møte med stortingspolitiker Margret Hagerup (H) i arbeids- og sosialkomiteen, om muligheter for stor-satsing i både Vestfold og resten av landet. 

Støtte til vanlig arbeid

Mange mennesker med utviklingshemning ønsker å arbeide på ordinære arbeidsplasser, men får ikke tilbud om dette. Arbeidsplassen er en viktig arena for et fargerikt fellesskap, inkludering og mestring. Å utnytte arbeidsevnen til mennesker med utviklingshemning er også samfunnsøkonomisk gunstig og kan være bra for den enkelte bedrift.