Skip to main content

Nyheter

Hva viser forskning om hvilken effekt positiv atferdsstøtte har på livskvalitet og utfordrende atferd?

Positiv atferdsstøtte (PAS) er et rammeverk som har som mål å oppnå en forståelse for atferden i personens miljø. Forståelsen benyttes så til å utvikle et støttesystem som bidrar til forbedret livskvalitet gjennom reduksjon av utfordrende atferd, opplæring i manglende ferdigheter og bedring av systemer.

Primærhelseteam

Staten har initiert forsøk med primærhelseteam (PHT) ved 13 legesentre fordelt på 8 kommuner. Formålet med forsøket er å prøve ut modeller for fordeling av arbeidsoppgaver slik at sykepleiere ansatt ved legesentrene kan samarbeide mer aktivt med fastlegene om definerte pasientgrupper, og på den måten avlaste legene. Det er særlig pasientgrupper med store og sammensatte behov, og som ikke så lett selv tar kontakt med fastlegen, som er en særlig målgruppe for tiltaket. Et av primærhelseteamene er knyttet til Sørlandsparken legesenter, og lege Aleksander N. Sandnes og spesialsykepleier Trine Sandnes fortalte på SOR-konferansen ”Er godt nok godt nok” om hvordan deres måte å jobbe på kunne gi bedre helsetjenester til personer med utviklingshemming som bor i bofellesskap.

Kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet

På SOR-konferansen «Er godt nok godt nok?» fortalte Kari Sunnevåg, Olivera Kostovska og Camilla Fjæreide om hvordan man jobber med forbedringsarbeid forankret i ”I trygge hender 24-7” i Etat for tjenester til utviklingshemmede i Bergen kommune.

Ledelses­forskriften – til bry eller en strategi for kvalitet og pasientsikkerhet?

Helga Arianson har vært fylkeslege i over 20 år. Hun synes det er et privilegium å kunne reise rund å få innblikk i virksomheter for å vurdere om arbeidet som er utført er godt nok, sa hun på SOR-konferansen «Er godt nok godt nok?». Basert på innlegget hennes, har vi trukket ut noen av poengene hun formidlet til de godt over 500 fremmøtte deltakerne.

Bokomtale: God mat for kropp og helse

Det er kjærkomment i feltet vårt med hjelpemidler som kan bidra til sunnere og bedre liv. Boken Marianne Nordstrøm og Svein Olav Kolset har vært redaktør for, kan nettopp være et slikt hjelpemiddel.

Matomsorgsprisen 2020 til Granly

Kjøkkenet ved Granly Stiftelse er årets vinner av Matomsorgsprisen 2020. 15. oktober ble Matomsorgsprisen 2020 delt ut for 15. gang. – Årets vinner har gjort gode grep for å skape sunne måltider og matglede til en gruppe mennesker, voksne utviklingshemmede, som ofte har et ensidig og lite variert kosthold, sa Ivar Villa på vegne av juryen ved overrekkelsen.

Hjelp – buksa er for trang

Be-Ni forlag har kommet ut med flere lettleste bøker/hefter om viktige tema. Sist ut er heftet «Hjelp – buksa er for trang». På 80 sider med stor og lettlest skrift tematiserer de aktivitet og kosthold.

Tilrettelagt arbeid i kommunal regi

Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er i likhet med andre arbeidsmarkedstiltak et statlig ansvar. Det har vært fremmet forslag om at kommunene selv skulle overta dette ansvaret, og en forsøksordning ble satt i gang i 2018. Nå foreligger forskningsrapporten fra Telemarksforskning, som på flere områder konkluderer med at dette ikke har vært så vellykket som den eksisterende VTA-ordningen. 

SOR-prisen 2020 til Annette Drangsholt

SOR-prisen 2020 går til Annette Drangsholt, styreleder i Autismeforeningen. Prisen deles ut årlig til personer som har utmerket seg spesielt for å bidra til bedre levekår for mennesker med utviklingshemming.

Nettressurser som støtte for arbeidsinkludering

I prosjektet "Støtte til vanlig arbeid» har Karde produsert en nettressurs /  "verktøykasse" for å støtte mennesker med utviklingshemning til å kunne arbeide på ordinære arbeidsplasser. Den inneholder 7 hovedtemaer og et minikurs i SE-metodikk (Supported Employment) i form av undervisningsfilmer. Prosjektet ble støttet av Stiftelsen Dam, med NNDS (Norsk Nettverk for Down syndrom) som prosjekteier.