På topp i egen kropp
Et gruppebasert tilbud for personer med utviklingshemming og helseskadelig overvekt
Et gruppebasert tilbud for personer med utviklingshemming og helseskadelig overvekt
Helseoppfølging for personer med utviklingshemming
Helsetjenestene i Norge er stort sett basert på at man selv tar initiativ til å oppsøke lege eller annet helsepersonell. I hvert fall når man er voksen. Vi må selv kjenne etter og redegjøre for hva som plager oss, for så å kontakte noen som kan bistå til at det blir bedre gjennom adekvat behandling. Men for noen fungerer ikke dette så greit. Har man utviklingshemming og store kognitive og språklige utfordringer, klarer man gjerne ikke å definere sine plager så godt. Tilsvarende når det gjelder å formidle dette til andre og ta initiativ til å få behandling. Helsevesenet klarer i for liten grad å tilpasse helsetjenestene til denne gruppen, forteller Kim Berge på SOR-konferansen ”Er godt nok godt nok?”.
Personer som har utviklingshemming og atferdsproblem / psykisk lidelse utgjør en stor utfordring for primærhelsetjenestene, sier Terje Fredheim (PhD). I sitt doktorgradsarbeid undersøkte han hvordan fastlegene samhandlet med kommunale helsetjenester i kommune og spesialisthelsetjeneste. På SOR-konferansen «Er godt nok godt nok?» fortalte han om funnene, og hva han tenker om situasjonen i dag og fremover.
Ordfører Marte Mjøs Persen åpnet SOR konferansen i Bergen, som handlet om faglig forsvarlighet og kvalitet i tjenester til mennesker med utviklingshemming. Til godt over 500 konferansedeltakere skrøt hun som seg hør og bør av byen hvor konferansen ble avholdt, men som engasjert ordfører og tidligere leder for bystyrets helse- og omsorgskommite og organisasjonssjef i Human-Etisk forbund formidlet hun også viktige budskap om konferansens hovedtema.
Kjersti Skarstad har skrevet den viktige boken «Funksjonshemmedes menneskerettigheter», som gir en innføring i hvordan rettighetene bør forstås og praktiseres.
Stiftelsen SOR har fått ny nettside. Det er den du kikker på nå. I en overgangsperiode vil deler av innholdet vårt fortsatt være på gammel nettside.
Konferanse i Oslo 24. og 25. oktober 2019:
Rettssikkerhet og tjenestekvalitet for mennesker med utviklingshemming
På SOR-konferansen "Er godt nok godt nok?" i Bergen 9. mai ble SOR-prisen 2019 delt ut.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) besøker matkurs for utviklingshemmede hos Arve Serigstad (Arves mat). Kurset er starten på TV BRA sitt nye program Mat på1-2-3.
Jens Petter Gitlesen åpner debatten med å stille spørsmål om når vil noe skje, og hvordan? Lundteigen har svaret klart: «Jeg tror man skal slutte å be om offentlige utredninger. Man skal be om bevilgninger i statsbudsjettet, og man skal be om lovproposisjoner som endrer forholdene. Det er altfor mange NOU-er, altfor mange stortingsmeldinger, altfor mye øredøvende enighet, og dere ser hvordan det går.»
Skjalg Havåg er administrerende direktør i Oslo kollega, og er invitert til å prate om arbeidsinkludering på SOR-konferansen Fra løfter til handling. Oslo kollega jobber med å få folk integrert i ordinært arbeidsliv. De har en kombinasjon av interne arbeidstreningsarenaer og samhandling med næringslivet.
Eva Simonsen er dr. scient og og tidligere professor i spesialpedagogikk ved UiO og Statped. Hun er utdannet spesialpedagog med audiopedagogikk som spesialisering. Og vi er så heldig å få høre henne på SOR-konferansen Fra løfter til handling.
Selvbestemmelse er ikke noe som dukker opp når du er 18 år. Det er noe man må øve på. Ikke alle valg vi tar er nødvendigvis gode, men da er det flere ting som må tas med i betraktningen: Hva har betingelsene vært når vi har tatt de valgene, og hvilken støtte og hjelp har vi fått underveis, spør Karl Elling Ellingsen på SOR-konferansen Fra løfter til handling.
«Tvang er noe av det verste et menneske kan bli utsatt for. Det er en avmakt, å miste sin personlige frihet, miste retten til å bestemme selv». Slik åpner Bjørn Roar Vagle foredraget sitt på SOR-konferansen Fra løfter til handling. - Samtidig vet man at bruk av tvang vil være helt nødvendig i enkelte tilfeller. Uten tvang så ville flere pådratt seg alvorlige skader, eller levd i uverdige situasjoner. Tvang kan faktisk være livreddende, fortsetter han.
Elena (15) bor sammen med eldre. Foreldre vil at Elena skal bo sammen med andre barn. SOR reagerer og vil ha hurtig og god løsning.Det er Bergensavisen (BA) som forteller historien om Elena (15) som ikke har andre barn å bo sammen med i bofellesskapet der hun nå har sitt hjem.