• Hjem
  • Nyheter
  • Jobbgaranti for personer med utviklingshemming
Jobbgaranti for personer med utviklingshemming

Tom Tvedt (forbundsleder i NFU), Lise Christoffersen (stortingsrepresentant, AP) og Inger  Brokka de Ruiter (politiker, SV)

Jobbgaranti for personer med utviklingshemming

Lise Christoffersen (A) var en av dem som deltok i debatten om arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming under Arendalsuka. Christoffersen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og sitter i Arbeids- og sosialkomiteen. Det har hun gjort siden 2005, med et opphold i 2009-2013, hvor hun var medlem i Kommunal- og forvaltningskomiteen. Hun er kjent som en politiker som har stort engasjement også for personer med utviklingshemming, og hun har stått på for å bidra til bedre rettigheter for målgruppen. Også på andre felt enn arbeid.

Tittelen på arrangementet var «Arbeidsinkludering i ordinært arbeidsliv for personer med utviklingshemming – fra ganske utenfor til HELT MED. Dette ble arrangert av HELT MED, SOR og FO, og arrangementet ble stødig ledet av Tom Tvedt, forbundsleder i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU).

Arendalsuka 2021 03Arrangementet i Wood & Food, Arendal. Foto: Ingmar Brokka Rike

Arbeiderpartiet har lansert forslag om jobbgaranti for personer med utviklingshemming. Forslaget har så langt ikke fått flertall i Stortinget, men dette vil Arbeiderpartiet fortsatt kjempe for. HELT MED er en verdifull bidragsyter når dette kan lanseres, sier Lise Christoffersen.

20210818 121143 1Hadia Tajik under Arbeiderpartiets partitime på Arendalsuka. Foto: Jarle Eknes

I første omgang ønsker de å iverksette en pilot i ett fylke. Da vil fylkene oppfordres til å søke, og de som har den beste planen og det beste opplegget får lov til å sette i gang først, og meningen er at dette etter hvert skal rulles ut i alle fylker.

20210818 1258400Adam Berge og Johannes Tveitnes sto på stand for HELT MED, og deltok i innledningen og i debatten i arrangementet om arbeidsinkludering. Her med Kjersti Stenseng i midten, partisekretær i Arbeiderpartiet. Foto: Jarle Eknes

Hun er enig med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen, som bidro med innledning, i at vi i dag har rigget tiltakene med et system som er veldig vanskelig. Arbeiderpartiet har foreslått en tillittsreform i NAV, hvor man skyver beslutninger om bruk av arbeidsmarkedstiltak for denne målgruppen ut i førstelinjen; de lokale NAV-kontorene. Med frihet til å samarbeide med dem de ønsker å samarbeide med. Hun er sikker på at HELT MED får en plass i det arbeidet, med jobbgaranti for personer med utviklingshemming.

20210818 130419 1Adam Berge, Hadia Tajik og Johannes Tveitnes. Foto: Jarle Eknes


Avsluttningsvis stilte Tom Tvedt spørsmål om CRPD sin betydning for å oppnå den arbeidsinkluderingen som vi ønsker for denne målgruppen.

--Ved å få CRPD inn i menneskerettighetsloven, gir man konvensjonen og de rettighetene som følger med der en høyere status, sa Lise Christoffersen.
--Vi må sørge for at HELT MED har rammebetingelser frem til vi er klare med jobbgarantien, og da tenker jeg at beslutningene skal delegeres til førstelinjen i NAV, og gjøres lokalt. Da vil både HELT MED og andre være aktuelle. Norge er langstrakt og mangfoldig, og det man gjør må tilpasse både den enkelte arbeidstaker og den enkelte kommune.

Arendalsuka 2021 07Arrangementet ble streamet. Foto: Ingmar Brokka Rike

Du finner opptak fra hele arrangementet her

20210818 102603 12Jarle Eknes, daglig leder i Stiftelsen HELT MED.

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.