• Hjem
  • Nyheter
  • Traumebevisst forståelse i miljøarbeid
Traumebevisst forståelse i miljøarbeid

Traumebevisst forståelse i miljøarbeid

I et pågående praksisprosjekt utforskes traumebevisst forståelse (TBF) som forståelsesmodell i miljøarbeid sammen med voksne personer med utviklingshemming.

 

Prosjektets målsetning er å utforske hvordan kunnskap om TBF kan få betydning for miljøarbeidet i et bofellesskap.

Et sentralt fokus har vært å reflektere rundt situasjoner personalet opplevde krevende, ved å bruke kunnskap om traumebevisst forståelse som utgangspunkt. Kunnskap om tilknytning, regulering og hjernens fungering ble implementert gjennom undervisning, etterfulgt av fem refleksjonssamlinger. Begrepene var et sentralt utgangspunkt for samtalene med personalgruppen. Videre ønsket de å utforske om denne forståelsesmodellen medførte nye tilnærminger mellom miljøpersonalet og beboere i bofellesskapet. De ønsket med dette å utforske hvordan TBF kunne anvendes i miljøarbeid som retter seg mot mennesker med kognitiv funksjonsnedsettelse.

Erfaringer så langt viser at den traumebaserte forståelsesrammen er en ressurs som åpner for nye forståelser hos tjenesteyterne av beboere som sårbare aktører. Foreløpige analyser av data tyder på at miljøarbeiderne er i ferd med å endre tilnærming til tjenestemottakerne på bakgrunn av implementering av kunnskap om TBF.

På SOR-konferansen "Rett og urett - rettssikkerhet og tjenestekvalitet for mennesker med utviklingshemming" 24. og 25. oktober 2019 i Oslo prater Hanne Line Wærness og Oliva Teigland mer om akkurat dette.

 

Hanne Line Wærness er høgskolelektor ved VID vitenskapelige høgskole. Hun har blant annet skrevet kronikken "Når livet går i knas - kintsukuroi!", vært redaktør for boken «Litt klokere med profesjonelt blikk. Perspektiver på vernepleiefag i utvikling» og «Vernepleierboka 2010 – 20 år etter reformen».

 

Oliva Teigland er høgskolelektor ved VID vitenskapelige høgskole, og har tidligere blant annet jobbet som fagkonsulent i barnevernstjenesten i Gjesdal kommune.

 

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim