• Hjem
  • Nyheter
  • Soria Moria – når drømmer blir virkeliggjort
Soria Moria – når drømmer blir virkeliggjort

Soria Moria, Foto: Emilie Bogetun Myreng

Soria Moria – når drømmer blir virkeliggjort

Arbeids-, dag- og aktivitetssenter for personer med utviklingshemming i Hammerfest kommune

Korinne er leder ved Soria MoriaKorinne er leder ved Soria MoriaTekst:

Gry Bogetun, seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Troms og Finnmark
Gyri Krogh, virksomhetsleder i tjenesten for funksjonshemmede, Hammerfest kommune

Foto: Emilie Bogetun Myreng

Soria Moria slott er et folkeeventyr om drømmer som kan virke uoppnåelige, men som viser seg til å bli til virkelighet. I eventyret fulgte vi gutten som reiste hjemmefra, ut i verden. Han måtte være både sterk og modig og utkjempe flere kamper for å oppnå det han drømte om – han fikk Soria Moria slott.

Hammerfest kommune har sitt eget Soria Moria, et arbeids-, dag- og aktivitetssenter for personer med utviklingshemming. Det har vært mange som har vært sterke og modige for å få til Soria Moria i Hammerfest, og de har klart det.

Historien om Soria Moria i Hammerfest er ikke et eventyr. Historien begynner med at personer med utviklingshemming har behov for arbeid og aktivitet. Byen har ikke hatt tilrettelagt arbeid og aktivitetstilbud for denne gruppen siden sent på 90-tallet.

Tjenesten for funksjonshemmede (TFF) yter helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, og er tett på de som mottar tjenester. TFF har over tid vært bekymret for at det ikke fantes meningsfylte arbeids- og aktivitetstilbud i kommunen. De opplevde også påtrykk om dette fra spesialisthelsetjeneste, Fylkesmannen, pårørende og fagpersoner.

Sommeren 2015 ble Tjenesten for funksjonshemmede forespurt om å drifte romutleie i en etasje på et sykehjem. Dette var for sommervikarene i helse og omsorg, og drift ut over høsten til sykepleierstudenter som manglet bolig. Dette sykehjemmet skulle legges ned i løpet av høsten fordi kommunen hadde bygget et nytt omsorgssenter i byen. TFF sa ja mot å overta hele huset når sommervikarer og sykepleierstudentene hadde flyttet!

soria moria 212.oktober flyttet alle pasienter fra sykehjemmet til kommunens nye omsorgssenter. TFF hadde overtakelse av bygget 13. oktober 2015. Dette var starten på en omfattende dugnad. Det ble mange sene timer på virksomhetsleder og fagkonsulenter, samt mange dedikerte ildsjeler i tjenesten.

Arbeidet starter med tømming og rydding av bygget, dette arbeidet tok noen uker. TFF inngikk den 26. oktober avtale med kommuneledelsen om å huse 25 finske ballettdansere som skulle delta på Barents dansefestival mot at det ble bevilget penger til rundvask av bygget og møbler.

Samme dag ble den første tilrettelagte arbeidsplassen etablert, arbeidet besto i å delta i tømming av bygget.
Parallelt med oppstart av driften holdes det workshops for brukere og ansatte, de ble utfordret på å komme med innspill til hva de ønsker å gjøre på Soria Moria. Det ble utarbeidet en 2-årig prosjektplan prosjektbeskrivelse med 10 delprosjekter.
I juni 2017 ble det besluttet permanent drift av kommunestyret i Hammerfest kommune, og Soria Moria var en realitet.
soria moria 3Logoen er et resultat av tegnekonkurranse ved Soria Moria.

Soria Moria er et stort bygg med rom for mangfold, varierte arbeidsoppgaver og individuell tilrettelegging

I januar 2016 startet prosessene for alle som fikk tilbud om arbeid eller aktivitet på Soria Moria. Prosessene var individuelle, tilpasset den enkelte person, noen kom seg raskt i arbeid – andre brukte uker og måneder på å komme seg i gang.

I denne perioden jobbet TFF med å gi kunnskap om hva det innebærer å ha en jobb. Det var fokus på hva det betyr å gå på jobb; det å ha en funksjon, det å ha kollegaer, det å vite at uten deg stopper det opp. Noen fikk innføring i formaliteter som det å ha arbeidskontrakt og arbeidsinstruks, det å motta lønn. Alle gjennomgikk temaer som åpenhet, retten til å være seg selv og det å bli akseptert og respektert.

Uansett funksjonsnivå finnes det en oppgave, eller noe man mestrer, og dette legges det til rette for. Det er mulighet for egen inngang, egen spiseplass, pauseplass, det å ha bare sosial trening til å gradvis begynne med enkle arbeidsoppgaver, deltagelse i valg av oppgaver, det finnes «må-ting og vil-ting», alle har utformede arbeidsprosedyrer/ tiltak utfra evner, vi har positiv belønning satt i system. Fokuset er arbeidsglede og arbeidslyst; og hverdagen gjøres bedre dersom man har noe meningsfullt og positivt å gjøre sammen med andre.

Mottoet for Soria Moria er: Det umulige er mulig! ALLE KAN NOE, MEN INGEN KAN ALT! Noen jobber helt selvstendig, og noen har behov for omfattende bistand i hverdagen, og har assistanse med seg. I tillegg er det seks ansatte i 100 % stilling som sørger får individuell oppfølging og tilrettelegging.

Eirik, Tor Johan og GretheEirik, Tor Johan og GretheAlle de som er på Soria Moria hadde samme utgangspunkt. De har ikke har hatt arbeidstilbud tidligere. Nå får de mulighet til å utnytte alle sine ferdigheter. De jobbet først med tømming av bygg, deretter maling, snekring, rivning, montering, vasking mm. De har vært med å bestille utstyr/inventar, plukke ut uniformer, de har vært på kurs, de har personalmøter, valgfrihet i oppgaver. De har rett og slett formet sin egen arbeidsplass. Hovedfokus har hele tiden vært at prosjektet skal være brukerstyrt, arbeidstakerne er med i alle deler av prosessen. Det skal gi jobb og en meningsfull hverdag til de som ikke har annet tilbud.

3 år etter oppstart er det flere drømmer som er realisert. Soria Moria driver i dag utleie av hotellrom, de driver kafé, og de har en bruktbutikk i flere avdelinger, de har hagegruppe og egen huskunstner der kundene får kjøpt det meste.

I dag er det ca. 30 personer som har tilrettelagt arbeid eller aktivitet i ulik størrelse og omfang ved Soria Moria. Alle har arbeidskontrakt og mottar lønn for den jobben de gjør.

Flere av de som jobber på Soria Moria jobber med å klargjøre varer for salg i butikkene.

Her er Eirik og Tor Johan avbildet, sammen med husøkonom Grethe. Deres jobb er å ta imot varer og transportere varene dit de skulle. I en så stor virksomhet som Soria Moria blir varene sortert og bragt videre til arbeidsstasjonen der de hører hjemme. Klær skal til vaskeriet, noen møbler skal til oppussing, andre skal på lager, julesaker skal i julelageret og så videre. Når varene er rengjort og eventuelt reparert og pusset opp, skal de prises før de havner i en av de mange butikkavdelingene.

Husøkonom Grethe er en av de som tilrettelegger og veileder der det er behov for det. Hun er også husøkonom ved Soria Moria og sørger for at huset driftes slik det skal. Det er også ansatt vaktmester, kokk og avdelingsleder, samt vernepleier og språkassistent med arabisk som morsmål.

Unn MargarethUnn MargarethUnn Margareth er resepsjonssjef og tar imot telefonhenvendelser, lager skilt og plakater, driver fakturabehandling og jobber i kassa i bruktbutikken. I tillegg vasker hun trapper og måker snø av verandaen. Unn Margareth er en allsidig dame som i tillegg til alle sine arbeidsoppgaver jobber med avansert matematikk i ledige stunder. Et googlesøk viser at hun regnes blant verdens beste i matematikk og at hun flere ganger har vært i den norske finalen i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse, og at hun i 2007 deltok i den internasjonale matematikkolympiaden i Hanoi i Vietnam.

Der er rom for bøker, for kjøkkenutstyr, for tekstiler til hjemmet for møbler, for klær, for smykker og for sko. Vi traff Solveig i kassa i butikken, hun sørget for at alt gikk riktig for seg når varene skulle betales. Solveig fortalte at hun trivdes med å jobbe i bruktbutikken og at hun tegnet i ledige stunder.

Bruktbutikken består av flere avdelinger.

Kjøkkenet og kaféen er også en viktig del av driften av Soria Moria, kanskje en av de aller viktigste. Drift av et storkjøkken gir mange arbeidsoppgaver i form av bestilling av varer, tilbereding av mat og hygiene, samt service og salg i kaféen. Alle som jobber på Soria Moria spiser felles lunsj, et tiltak som bidrar til trivsel og sosialt samvær.

I kaféen henger bilder laget av huskunstner Jannicke. Hun produserer fantastiske bilder av nabbiperler. I kaféen er det en salgsutstilling som midlertidig pryder veggene. Et besøk i verkstedet til Jannicke viser at hun nå produserer bilder i litt mindre format til en ny utstilling. Det er også Jannicke som har laget de mange fargerike skiltene i glade farger med Soria Moria som henger ute og inne.

Soria Moria er etter hvert en etablert virksomhet i Hammerfest. De har samarbeid med videregående skole, slik at de som er på tilrettelagt avdeling der kan få lærling/praksisplass ved dag- og aktivitetssenteret. Fem av de som nå er i tilrettelagt arbeide ved Soria Moria har hatt praksis ved Soria Moria da de var i videregående skole.

 

Denne artikkelen ble først publisert i SOR Rapport nr. 3/2019.

pdfLast ned artikkelen som PDF.

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.