• Hjem
  • Nyheter
  • SOR fornøyd med at skolene kan åpnes for flere barn og unge med særlige omsorgsbehov
SOR fornøyd med at skolene kan åpnes for flere barn og unge med særlige omsorgsbehov

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. Foto: Statsministerens kontor.

SOR fornøyd med at skolene kan åpnes for flere barn og unge med særlige omsorgsbehov

- Barn og unge med særlige omsorgsbehov må nå prioriteres.

Så tydelig var kunnskapsminister Guri Melby (V) på regjeringens pressekonferanse om korona-situasjonen onsdag 25. mars.

"Det er viktig at skoler og kommuner nå følger regjeringens oppfordring om å legge bedre til rette for å åpne barnehager og skoler for barn og unge med særlige omsorgsbehov. Dette må gjøres i samarbeid og god dialog med familiene", sier SOR-styreleder Karl Haakon Sævold.

Sævold forteller at han har fått flere henvendelser fra fortvilte foreldre som er bekymret for hvordan barn og unge kan ivaretas i en krevende periode. Han mener at det er bra at regjeringen nå minner om og tydeliggjør at unntaket fra skolestengingen både gjelder barn av foreldre med samfunnskritiske funksjoner og barn og unge med særlige omsorgsbehov.

Kunnskapsministeren sa på pressekonferansen at mange kommuner til nå har fulgt en restriktiv praksis, men mente at kommunene nå må se på om det er mulig å utvide tilbudet. Det er rom for at flere barn kan få et tilbud, mente hun.

"Min klare oppfordring til lærere og barnehagelærere er at de må ta kontakt direkte med både foreldre og elever. Skolene er åpne for barn som har behov for plass", sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Helsedirektoratets vedtak om å opprettholde stengingen av barnehager og skoler frem til 13. april, gjør unntak for barn og unge med særlige omsorgsbehov. Det er den enkelte skole og barnehage som gjør konkrete og individuelle vurderingen av hvem som bør få dette tilbudet. Flere av disse barna har behov for å delta fysisk i et barnehage- og skoletilbud, gitt at det er smittevernsmessig forsvarlig. Anbefalingene fra arbeidsgruppen er at avgjørelser om utvidelser i tilbudet til sårbare barn må tas lokalt og i samråd med smittevernmyndighetene.

Dette kan blant annet gjøres ved å utvide målgruppen, øke forventningene til at barnehage- og skoleeier i samråd med hjelpeapparatet og faginstanser identifisere hvem som har behov, og at det eventuelt gis tilbud i andre lokaler. Ekspertgruppen anbefaler også at fylkesmannen brukes til å følge opp at ambisjonene om et utvidet tilbud blir gjennomført i tiden som kommer.

Tidligere denne uken ga Utdanningsdirektoratet og Bufdir oppdrag til fylkesmennene å følge opp skoler og barnehager, og skaffe en oversikt over hva de gjør for barn i en vanskelig hjemmesituasjon.

Se regjeringens pressemelding her: https://bit.ly/3drIcZz Se pressekonferansen her: https://bit.ly/2Jc9Trh

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim