Skip to main content
Søker informanter til doktorgradsprosjekt

Søker informanter til doktorgradsprosjekt

Personer med funksjonsnedsettelser kan oppleve store utfordringer i møte med strafferettspleien. I Norge har vi flere eksempler på at folk har blitt dømt på feilaktig grunnlag, slik som i Fritz Moen-saken. Nina Christine Dahl skal forske på hvordan menneskerettighetene ivaretas der den mistenkte har kognitive funksjonsnedsettelser. Nå søker doktorgradsstipendiaten informanter til forskningsprosjektet sitt. Vi har tatt en kjapp prat med henne. 

Publisert: onsdag, 31. januar 2024, av  Linn Løvlie Slette

Nina, fortell oss litt mer om forskningsprosjektet ditt.

Dette prosjektet skal gi oss mer kunnskap om hvordan personer med kognitive funksjonsnedsettelser eller nevroutviklingsforstyrrelser opplever møtet med politiet som mistenkte i straffesaker. Hovedmålsettingen med prosjektet er å identifisere hvordan menneskerettigheter for disse ivaretas i straffesaker, og bidra til kunnskap om tilpasninger for mistenkte i møte med politiet. Deres erfaringer er derfor svært viktig i denne forskningen. Jeg har til nå intervjuet cirka 10 informanter med ulike utfordringer knyttet til språk og forståelse, og allerede sitter vi med svært gode beskrivelser og nye perspektiver på hvordan de opplever møtet med politiet. Det er ønskelig med flere informanter, for å få en best mulig innsikt. 

Hvilke informanter søker du etter? 

- Informantene må ha erfaringer som mistenkte i straffesaker. De trenger ikke ha den statusen nå, og kan ha sonet ferdig eller fått saken henlagt. Jeg går veldig bredt ut, og søker informanter som kan oppleve utfordringer med å forstå og bli forstått. Personer med utviklingshemming er blant de jeg intervjuer. 

Hvordan vil denne doktorgraden endre praksisfeltet, tror du?

- Funksjonshemmede blir i alt for liten grad del av forskning som omfatter dem. Mistenkte med kognitive funksjonsnedsettelser er ikke noe unntak. Vi vet for lite om hvordan de opplever møtet med politiet. Politihøgskolen er involvert gjennom min biveileder, Kristina Kepinska Jakobsen. Vi tenker at forskningen er viktig for utdanning og videreutdanning av politiet. Jeg håper forskningen vil få betydning når Norge skal inkorporere CRPD, og jeg begynner å se konturer av mulige tiltak. 

Snakk gjerne med aktuelle informanter om forskningen! Dersom du eller dere ønsker mer informasjon, kan Nina nås på følgende e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Her kan du lese mer om forskningsprosjektet. Her kan du lese mer om forskningsprosjektet.