Skuffet - stortingsmelding utsatt

Abid Raja, kultur- og likestillingsminister

Skuffet - stortingsmelding utsatt

- Jeg er skuffet og overrasket over at Abid Raja fortsatt ikke er i stand til å si når stortingsmeldingen om rettighetene til personer med utviklingshemming kommer, sier styreleder i Stiftelsen SOR Karl Haakon Sævold.

SOR jobber med rettighetene til personer med utviklingshemming.

Det var i stortingsdebatten tirsdag 20. april om den likestillingspolitiske redegjørelsen at kultur- og likestillingsminister, spurte stortingsrepresentant Freddy AndréØvstegård (SV) når vi kan forvente stortingsmeldingen om menneskerettigheter for personer med utviklingshemming kommer. Abid Raja (V) svarte "Det kan jeg ikke eksakt svare på" . Det ble heller ikke antydet noe tidsperspektiv fra Raja, som la til at "dette vil vi komme tilbake til på egnet vis". 

2021 04 21 5 standard scale 4 00x gigapixelØvstegård (SV) spør Abid Raja om når stortingsmeldingen kommer

-- Det er fem år siden rettighetsutvalget leverte sin utredning og tre år siden Stortinget vedtok at det skal legges frem en melding med forslag til tiltak for at utviklingshemmede skal få oppfylt sine menneskerettigheter på lik linje med andre. Det burde neppe være en helt uoverkommelig oppgave å få frem en stortingsmelding på den tiden som har vært til disposisjon, sier Sævold.

-- Jeg merket meg at statsråden viste til pandemien, men departementet hadde altså to år på seg til å skrive meldingen før pandemien kom. Det hadde vært fullt mulig, dersom meldingen hadde vært prioritert, å få den levert, sier Sævold som utfordrer Raja til å levere meldingen før Stortinget tar sommerferie.

Rettighetsutvalget leverte sin NOU "På lik linje" i 2016, hvor det ble dokumentert at utviklingshemmedes rettigheter har blitt betydelig svekket gjennom flere tiår. Utvalget lanserte åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming. I 2018 vedtok Stortinget at det skal legges frem en melding med forslag til tiltak for at utviklingshemmede skal få oppfylt sine menneskerettigheter på lik linje med andre. Det er denne viktige stortingsmeldingen som gang på gang har blitt utsatt og nedprioritert. 

--Nå haster det. Mange venter på meldingen. Forslag må bli til politikk og virkelighet, sier SOR-styrelederen.

Karl haakon sKarl Haakon Sævold, styreleder i Stiftelsen SOR

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim