PUST UT - en metodebok

Foto: Carina Carlsen, Kaisa Milch Johannessen og Ada Svarstad Solberg

PUST UT - en metodebok

PUST UT er et treffpunkt for skeive personer med utviklingshemming. Trygghet, nettverksbygging og åpenhet står sentralt. PUST UT - en metodebok,  gir deg en grundig innføring i hvordan du best kan legge til rette for treffpunk for skeive utviklingshemmede, der målet er å skape trygge, seksualvennlige og inkluderende arenaer.

Tekst: Linn Løvlie Slette
Dato: 14. oktober 2021

Vi har tatt en prat med medforfatter Carina Carlsen om den nye metodeboken:

Gratulerer så mye med ny og viktig bok, Carina. Selv om PUST UT har ekstistert en stund, er det likevel viktig at metodikk og tankegang blir skrevet ned, slik at det kan komme andre til gode. 

Hva er PUST UT – en metodebok?

PUST UT - en metodebok er en metodebok for helsepersonell i å snakke med mennesker med utviklingshemming om seksuell helse. Den har et skeivt perspektiv, og er med det ganske unik. Den kan selvfølgelig brukes av alle, for tematikken er universell. 

To av mine medforfattere, Kaisa Milch Johannessen og Ada Svarstad Solberg, og jeg startet i 2016 PUST UT etter initiativ fra vernepleier Gøril Brevik Svae. Dette er et treffpunkt for skeive mennesker med utviklingshemming, der vi spiser pizza og snakker skeive tanker. For et par år siden spurte deltakerne våre om hvorfor det ikke fantes en bok om det å være skeiv og ha en utviklingshemming. Da begynte ballen å rulle, og med god hjelp fra min kollega og medforfatter, Annette Solberg, er vi nå klare til å lansere boken. Boken er et samarbeid mellom Likestillingssenteret, FRI Oslo og Viken, og Skeiv Kunnskap, med god hjelp fra blant annet Hilde Lunde fra OsloMet. Den er finansiert med midler fra Stiftelsen DAM, og jeg synes det er helt fantastisk at de satset på dette prosjektet!

Skap rom for seksuell helse

Hva ønsker dere å oppnå med boka?

Vi ønsker å skape et rom for å snakke om seksuell helse på lik linje med alt annet. Seksuell helse er en viktig del av det å være menneske, og ikke noe du som tjenesteyter kan velge bort. Likevel: erfaringsmessig vet vi at mange synes det er vanskelig, skummelt og litt tabu å snakke om og forholde seg til seksualitet. Ofte blir det enda vanskeligere når det i tillegg er snakk om skeiv seksualitet. Våre gruppedeltagere forteller ofte om denne doble stigmatiseringen, og at de er redde for hvordan personalet skal reagere dersom de forteller om skeive tanker. Mange velger heller å se en annen vei, eller snakke ned tjenestemottakers seksuelle behov. Vi håper at boken i seg selv gir en trygg innføring - og trygger deg i at dette er kunnskap du allerede har, og kanskje ta deg et steg videre. 

Hvorfor er boka viktig?

Vi mener boka er viktig fordi seksuell helse er viktig! De menneskene vi jobber for er jo dessverre i en høyrisikogruppe for seksuelle overgrep, og vi mener at positiv seksuell helse er et viktig forebyggende arbeid. Når du vet hva som er bra, er det enklere å vite hva som ikke er bra. Når du har trygge personer i livet ditt du kan snakke med alt om, er det lettere å få avdekket hva som ikke er greit også. Vi må også kunne snakke likestilling og skeiv frigjøring for denne gruppen. Jeg håper vi har skapt et rom for å gjøre det enklere, både for tjenesteyter og tjenestemottaker å snakke om det å være skeiv, og ikke minst å selv være det. 

Forebyggende arbeid mot overgrep

Hvordan har dere bygd opp boka?

Boken er delt i to - den første delen handler om seksuell helse, om normer og fordommer, skeiv seksualitet, hvordan snakke om sex og masse om positiv seksuell helse som viktig forebyggende arbeid mot seksuelle overgrep. Del to er et lynkurs i veiledning av grupper og individuell veiledning. Boken inneholder også en del refleksjonsoppgaver, caseoppgaver du kan diskutere med kolleger, tips, også videre. 

Med boken følger en nettressurs med mange gode og viktige linker, filmer fra PUST UT, med blant annet en innføring og eksempler på veiledning av gruppe og individuelle samtaler. Her finner du også tolv samtalehefter, med veiledere, om alt fra skeive tanker og følelser, til sex og normer. Vi håper folk ser på dette som en “gavepakke”, og at det er som å komme til et ferdig dekket bord. Da er forhåpentligvis også terskelen lavere for å lære og å holde disse samtalene. 

pust ut

Har du et godt tips til hvordan man kan komme i gang med PUST UT-grupper? 

Ja! Du kan komme på lanseringen vår den 22.oktober på OsloMet, fra 11.00 til 12.00. Der blir det rød løper, regnbuesmultringer og panelsamtale. Fra 12.00 til 15.00 er det mulig å delta på kurs i hvordan bruke boken. Kursdeltagere får selvfølgelig også boken. 

Vi har kurs under NYT-festivalen 12.november, fra 17.00 til 20.00. Også dette blir på OsloMet. Vi kommer også til å ha et nettkurs denne høsten for de som ikke bor i Oslo-området.

Kurs og bok er gratis, og du får også kursbevis ved å delta. Tanken er at du skal kunne ta dette med deg dit du jobber, og lære resten av kollegene dine i hvordan bruke boken. Da står en selvfølgelig også fritt til å starte egne grupper. 

Utover det er det også mulig å ta kontakt med ditt lokale FRI, for å snakke om hvordan dere kan starte en slik gruppe. 

Relevante linker


Her finner du arrangementet som holdes i Oslo 22. oktober 
Her finner du PUST UTs facebookgruppe

 

Har du spørsmål? Send en e-post til Carina Carlsen på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Neste konferanse: Funksjonsevnekonvensjonen - en konferanse om menneskerettigheter

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.