• Hjem
  • Nyheter
  • Planprosess – med fokus på medvirkning
Planprosess – med fokus på medvirkning

Mona Louise Bakkevig. Foto: Mikkel Eknes

Planprosess – med fokus på medvirkning

Mona Louise Bakkevig er lege og rådgiver i Byrådsavdeling for Helse og omsorg i Bergen kommune. På SOR-konferansen ”Er godt nok godt nok” pratet hun om medvirkning, som er et av temaene i en omfattende og god plan Bergen kommune har vedtatt.

Tekst: Jarle Eknes

Bergen kommune vedtok i 2019 plan for tjenester til personer med utviklingshemming: «Et helt liv med mening, vekst og utvikling». Det er en plan på over 100 sider med 85 tiltak. Den er delt inn i satsingsområder. Satsingsområdene er støtte til familien, sikre gode overganger gjennom hele livsløpet og legge til rette for at hver og en skal få oppleve læring, mestring og deltakelse, og at man skal få riktig bolig til rett tid, fortalte Bakkevig til konferansedeltakerne.

Hun har vært prosjektleder for planprosessen fra midten av 2017. Det er mange utfordringer i Bergen, fortalte hun, blant annet har de mange med utviklingshemming som står på venteliste og venter på bolig. Ett av tiltakene at kommunen skal avvikle denne ventelisten i løpet av fem år. Man skal også gi gode og helhetlige helse- og omsorgstjenester.

Dette er en tiårsplan med tilhørende fremdriftsplan, ettersom det ikke er mulig å gjennomføre alle tiltakene på én gang. Planen er politisk, det er byrådens plan, og byråden engasjerer seg òg i alt fra små detaljer til de store linjene.

Det har vært en kreativ, engasjert arbeidsgruppe og plangruppe. En av de tingene de gjorde i starten, var å lese NOU-en «På lik linje». Den har vært til veldig stor nytte, for der beskrives mye av utfordringsbildet. Plangruppen  har sett på om det stemmer med det de opplever som utfordringer i Bergen, og hvilke tiltak som kan svare ut disse utfordringene.

Brukerorganisasjoner og kompetansemiljø har vært godt involvert underveis i prosessen. Planen ble sendt ut på høring, og de fikk 24 høringsinnspill. De jobbet ganske iherdig for å innarbeide veldig mange av de høringsinnspillene, sa Bakkevig. Det merket også bystyrepolitikerne. De har lest den både før og etter, og påpekte at det var vesentlig forskjell etter at høringsinnspillene var kommet.

Nå er de i en iverksettingsfase. Det er nå jobben virkelig begynner.

Last ned planen her: https://www.bergen.kommune.no/bk/multimedia/archive/00344/Byr_dens_presentasj_344792a.pdf

 

Denne artikkelen ble først publisert i SOR Rapport nr. 1/2020.

pdfLast ned artikkelen som PDF

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim