Skip to main content
-Det skal være plass til alle. NRK Rogaland reportasje om HELT MED

Fra venstre: Johannes Tveitnes, Ingrid Marie Solvang, Hanne Kluge og Margret Hagerup. Selfie etter en meget god innsats i NRK Rogalands direktesending. De hadde det like gøy som det ser ut som på bildet.

-Det skal være plass til alle. NRK Rogaland reportasje om HELT MED

Stortingspolitiker Margret Hagerup (H), mottakeren av HELT MED-inkluderingsprisen 2019, fikk med seg Ingrid Marie Solvang og Johannes Tveitnes for å snakke om arbeidsinkludering og HELT MED på direktesending i NRK Rogaland.

Publisert torsdag, 19. desember 2019, av Jarle Eknes

Klikk her for å laste ned lydfilen med innslaget på NRK Rogaland 

Mange med spesielle utfordringer har den siste tiden fått jobb gjennom HELT MED, sier reporteren.

- Stortingsrepresentant Magret Hagerup fra Høyre, dette er noe du brenner veldig for, og det er satt av enda mer penger til Stiftelsen HELT MED i statsbudsjettet?

- Ja, er det ikke fantastisk? Det handler om at de fleste blir syk av å sitte hjemme uten å ha noe å gå til. De som blir stengt utenfor har utfordringer. Vi trenger muligheter i ordinært arbeidsliv, vi trenger arbeidsgivere som tar sjansen. Vi i Høyre tror at alle kan mestre noe.

Programlederen trekker frem reportasjen om Emily som fikk jobb gjennom på Scandic Forum i Stavanger gjennom HELT MED. Reporteren spør om dette har hatt betydning, og Hagerup forteller at hun var til stede under kontraktskrivingen når Emily fikk fast jobb. Ingen av de inviterte medieaktørene kom, men etterpå "eksploderte det". Det ble både avisartikler og reportasje som ble vist i NRK dagsrevyen. Det bidro til synergieffekter hvor arbeidsgivere meldte seg for å tilby arbeidsmuligheter i den samme ordningen for den samme målgruppen.

Noe av det viktige med inkludering er å fortelle de gode historiene. Svaret er ikke bare å gi sosialhjelp og si at man skal være snille med folk, man skal gi dem muligheter for å bli med i verdiskapningen i samfunnet. De må få muligheter til å komme inn i et fellesskap, så begynner gode ting å skje, sier Hagerup.

2019 desember nrk 5Julestemning i studio.

24 år gamle Johannes Tveitnes fra Jørpeland er også med inn i studio, og programlederen spør ham om hva som skjer 6. januar.

-Da går drømmen min i oppfyllelse, sier han, da skal jeg begynne som servicemedarbeider på Sandnes rådhus.

Det begynte med at han hadde gått forbi kommunehuset på Jørpeland mange ganger og tenkt at et slikt sted ville han likt å jobbe. Han er også svært engasjert i politikk, og er medlem av Arbeiderpartiet. Da stillingen på Sandnes rådhus ble lyst ut, skrev han søknad: "Flott ungdomspolitiker søker jobben som servicemedarbeider i Sandnes rådhus". Etter både første og andregangsintervju var det nettopp han som fikk tilbud om jobben.

2019 desember nrk 1

Det betyr mye for ham å få jobben. Han har lengtet etter en jobb å gå til.

Noe av det som er bra med HELT MED, sier Hagerup, er at de kan tilby mange forskjellige jobber. De har avtaler med Scandic, Avinor, McDonalds, og så videre, og i dette tilfellet kunne de også tilby drømmejobben i et politisk miljø. "One size doesn't fit all". HELT MED er bindeledd mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, og sikrer en solid oppfølging. Uten god oppfølging kan det fort gå galt, sier Hagerup.

 

2019 desember nrk 3

 Ingrid Marie Solvang driver restauranten Deja vu delikatesser på Magasin Blå i Stavanger, sammen med sin mann og Kjetil Skaret, og ble inspirert til å kontakte HELT MED etter å ha sett reportasjen om Emily. Det endte med at Tore Trondsen ble ansatt, og han gjør en kjempejobb, forteller Solvang. Han har en enormt god arbeidsmoral , og er en sosltråle som yter så god service at de får mange gode tilbakemeldinger fra gjestene om hans innsats. 

 -Vi politikere må lage gode virkemidler som bedriftene kan bruke. Vi må gjøre noen gode grep. Jeg jobber med Høyres program frem mot neste stortingsvalg, og jeg vil gjerne fjerne "V'en" i det som kalles VTA, varig tilrettelatgte arbeidsplasser.  Vi bør være opptatt av tilrettelagt arbeid, og ha med HELT MED-ordningen som en del av dette, for å hjelpe folk ut i ordinært arbeidsliv. Vi trenger en helt annen fleksibilitet enn det vi har i dag, sier Hagerup. Og så må vi slutte å sette folk i bås. Vi må finne plass i arbeidslivet til de som kan og vil delta, avslutter Hagerup.

2019 desember nrk 4Bak en hver god HELT MED-historie står det en dyktig jobbspesialist som gir skikkelig god oppfølging til både arbeidsgiver og arbeidstaker. I Sandnes er det Hanne Kluge fra Allservice som gir denne oppfølgingen, og hun var også med i kulissene under radiointervjuet. Hun har blant annet tatt alle bildene vi bruker i denne reprtasjen, bortsett fra selfi-bildet som Margret Hagerup tok. 

  Les mer om HELT MED