Noe å brenne for

Adam. Foto: Rebecca Perez

Noe å brenne for

Vi møter Adam på Eiganes barneskole i Stavanger. Solen titter frem, og Adam tar oss stolt imot på arbeidsplassen sin med et stort smil. I tillegg til å ha fast stilling på skolen, er han frivillig i HELT MED, medforsker i et forskningsprosjekt, og har et sterkt engasjement for at HELT MED skal hjelpe enda flere ut i arbeidslivet. Som han sier selv, har han gjennom HELT MED funnet noe å brenne for.

Publisert: onsdag, 14. desember 2022

Adam har sitt eget kontor på skolen. Foto: Rebecca PerezAdam har sitt eget kontor på skolen. Foto: Rebecca PerezTekst: Rebecca Perez

–Jeg heter Adam og jeg er 22 år. På fritiden bruker jeg mye tid på trening: Skøyter, sykling og styrketrening. Nå har jeg jobbet på Eiganes barneskole i over ett år, og jeg stortrives.

Som servicevert på barneskolen er det nok av arbeidsoppgaver for Adam å kaste seg over. Han forteller:

–Jeg gjør veldig mye forskjellig. Jeg vet liksom ikke hva som skjer når jeg kommer på jobb. Sånn som i dag fikk vi beskjed om at strømmen hadde gått etter helgen, så da var det en del med det i morges. Jeg har også faste arbeidsoppgaver, som å tømme søppelkassene i skolegården og passe på at alt er i orden på skolen. Jeg er også med en enkeltelev.

–Hva pleier du å gjøre med den eleven, da?

–Det noen elever som trenger å komme seg litt ut av klasserommet, og da har jeg en fast elev som kan komme til meg når han trenger det. Da tar jeg han med ut og finner på noe, og målet er at eleven skal få mestringsfølelse. Det kan være veldig enkle ting, som å sope i skolegården til å fikse en benk, til helt sånn grunnleggende ting.

Adam har jobbet på Eiganes barneskole i ett år nå. Selv om han i dag er svært fleksibel og selvgående i jobben sin, har det ikke alltid vært sånn:

–I starten hadde jeg mer faste oppgaver. Jeg begynte å bli mer fleksibel etter hvert, når jeg følte meg tryggere på jobben og lærte mer.

–Var det noe spesielt som gjorde at du ble tryggere på deg selv i denne jobben?

–Nei, det tror jeg bare kom helt naturlig. Når du starter i en ny jobb, så er man jo litt usikker. Men når du blir kjent med folk og arbeidsplassen, så tror jeg alt det der bare kommer helt naturlig.

Adam peker også på at oppfølging og en god veileder har hatt mye å si for han. I Rogaland er det Hanne Kluge som er jobbspesialist, og hun følger opp de som har fått jobb gjennom HELT MED.

Adam og jobbspesialist Hanne Kluge. Foto: Rebecca PerezAdam og jobbspesialist Hanne Kluge. Foto: Rebecca Perez

Adam forteller:

–Hanne har jo betydd utrolig mye. Jeg er nok ikke den som trenger mest oppfølging. Men sånn i det daglige, så vet jeg jo at hvis det er noe, enten det er utenom jobben eller noe jeg ikke vil snakke med sjefen min om, så vet jeg atjeg kan ringe til Hanne. Og hun tar alltid telefonen. Uten henne så vet jeg ikke hvordan det hadde vært.

–Hva er det beste med å jobbe her på Eiganes barneskole?

–Det beste med jobben min er vel å komme på jobb hver dag og treffe alle de fine kollegaene og elevene. Jeg tror nok at det å trives i jobben sin spiller en veldig stor rolle. For det å komme på jobb og ikke trives, det er vel ikke helt bra.

–Hva tror du at du bidrar med inn i arbeidsmiljøet her?

–Det er vanskelig å si, men jeg tror jo jeg betyr mye, og det har jeg jo hørt også. De sier jo det at hvis det er noe som er galt, så bare springer de til meg. Det er flere ledige stillinger gjennom HELT MED i Rogaland nå, så jeg har tullet med dem og sagt «nå har jeg søkt på den stillingen». – «Nei, nei, ikke gjør det, vi må ha deg her», sier dem da. Så det viser jo at de er avhengige av meg. Og det er jo veldig kjekt å se.

Johannes (t.v), Adam og Jarle Eknes (t.h) på politisk time under Arendalsuka. Foto: Hanne KlugeJohannes (t.v), Adam og Jarle Eknes (t.h) på politisk time under Arendalsuka. Foto: Hanne Kluge

Adam under debatten på Arendalsuka 2021. Foto: Hanne KlugeAdam under debatten på Arendalsuka 2021. Foto: Hanne KlugeAdam var med HELT MED på Arendalsuka i 2021, hvor han gjorde en viktig innsats på standen og fortalte både politikere og besøkende om hvor viktig det er at utviklingshemmede også får en sjanse i ordinært arbeidsliv. Han deltok også i debatt med daværende arbeidsog inkluderingsminister Torbjørn Røe Isaksen.

–Har du alltid vært politisk engasjert?

–Ja, jeg har alltid fulgt med. Men jeg tror nok jeg har blitt mer politisk engasjert nå etter at jeg fikk jobb gjennom HELT MED. Vi brenner jo for en ting, og det er å få flere med inn i arbeidslivet.

–Hvordan tror du hverdagen din hadde sett ut om du ikke hadde hatt jobb gjennom HELT MED?

–Nei, det lurer jeg også på. Det hadde jo blitt kjedelig i lengden. Også hadde jeg ikke hatt HELT MED-familien.

–Hva vil du si at HELT MED har betydd for deg?

–Jobbmessig så har det betydd at jeg har fått meg en fast jobb. Men det som er, det er at vi har fått noe å brenne for. Vi brenner jo for at flere skal inn i vanlig arbeid, og det er nok det HELT MED har betydd, at vi jobber mot noe. Det er jo en ting som bare går og går og går. Det er ikke noe som stopper, det er noe vi kommer til å jobbe for helt til vi er pensjonister selv. Så det er nok det det har betydd, at jeg får hjelpe andre, og være et forbilde for andre som har lyst til å komme seg ut i det ordinære arbeidslivet.

HELT MED setter enormt stor pris på engasjementet til Adam, og hans innsats bidrar sterkt til at enda flere får muligheten til å få fast jobb i ordinært arbeidsliv.

Og for Adam har fast jobb også betydd større trygghet:

–Det er trygt med en fast jobb. Og nå har jeg også fått muligheten til å kjøpe meg min egen leilighet. Jeg har kjøpt splitter nytt, og den er ferdig om to år. Så det har også denne jobben betydd for meg, at jeg faktisk kan kjøpe meg noe eget som jeg vet jeg har råd til.

Gjennom HELT MED fikk Adam muligheten til delta på et forskerkurs, og nå er han medforsker i et prosjekt som er veldig viktig for han:

–Prosjektet handler om tilrettelagt fritid for personer med funksjonsnedsettelse. Vi har jo prøvd å forske på dette her med hvilke fritidsaktiviteter som finnes, og det kan vi jo bare si med en gang: Det finnes altfor lite.

–Hva er det dere ønsker å bruke denne forskningen til?

–Målet er å få flere tilrettelagte aktiviteter. Det er jo noe tilbud, men det er alt for lite, vet du. Det skulle vært et større utvalg. Det handler egentlig bare om å få lagt det til rette sånn at alle kan klare det, det er jo ikke en stor jobb i utgangspunktet.

–Ble du skuffet over resultatet, da dere fant ut hvor lite tilbud det er i dag?

–Ja, jeg ble egentlig det. Jeg trodde det hadde vært mer - for de jeg har snakket med, de har jo snakket som om det har vært så mye - men det er jo ikke det. Vi skal holde et foredrag om dette på UngSOR konferansen i juni i Oslo.

Og engasjementet til Adam stopper ikke der. Han er også frivillig i HELT MED, og er med på planlegging av sosiale samlinger. Han syns det er et viktig tilbud, men han tenker ikke først og fremst på seg selv, men på de andre som har fått jobb gjennom HELT MED:

–Jeg tror nok det er mange som sitter hjemme og kjeder seg. Jeg liker jo godt å hjelpe andre, og med de sosiale samlingene vet du i alle fall at da har de noe å gjøre. Da sitter de ikke hjemme på rommet og ikke gjør noen ting. Og det ser vi jo her i Rogaland, at alle synes det er veldig kjekt.

Julebord i Rogaland. Foto: Hanne KlugeJulebord i Rogaland. Foto: Hanne Kluge

I Rogaland arrangerer frivillige ofte turer – her på tur i Sanvedparken. Foto: Hanne KlugeI Rogaland arrangerer frivillige ofte turer – her på tur i Sanvedparken. Foto: Hanne Kluge–Hvordan har de sosiale samlingene vært hittil?

–Vi har vært på mange turer, vært på bowling, vi hadde julebord med tre-retters middag, vi har vært på fotballkamp, og da var det Johannes, som også jobber gjennom HELT MED og er frivillig, som fikk tak i billettene til oss. Vi har også vært på World Cup i skøyter, da var landslaget her, og det var full fest. Johannes og jeg snakker jo egentlig daglig sammen om hva mer vi kan gjøre. Vi vet jo hva vi snakker om, og vet hvordan folk kan få det hvis de ikke har det tilbudet.

–Hva har vært det beste med de sosiale samlingene, da?

–Det beste er jo egentlig å se at du gjør en forskjell. Du er jo faktisk med og gjør en forskjell. Det har hendt at noen står alene på samlingene, og da går vi bort og snakker med dem. For det er gjerne noen som synes det er vanskelig å komme inn samtalene. Det kan hende ikke alle skjønner samtalen, og blir litt stående på utsiden. Men da er det jo oppgaven som ledere å gå bort og snakke med dem.

–Nå er det slik at vi trenger flere frivillige i Rogaland. Hva vil du si til de som leser dette, og som vurderer å bli frivillig?

–Da er det bare å ta kontakt med HELT MED. Det er utrolig kjekt, og vi har det veldig gøy. Det er bare å hive seg med!

Hold av 26. og 27. oktober til neste SOR-konferanse om livskvalitet: Mål og mening

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR
c/o BDO
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.