Nå må noe skje

Foto: Mikkel Eknes

Nå må noe skje

I juni 2018 vedtok Stortinget at regjeringen skulle legge frem en stortingsmelding med forslag til tiltak som skal bidra til å sikre oppfyllelse av utviklingshemmedes menneskerettigheter. I august 2019 inviterte derfor Kulturdepartementet til innspillsseminar der 15 personer med utviklingshemming fikk mulighet til å fortelle hvordan det er å leve med utviklingshemming i Norge i dag. Stortingsmeldingen har enda ikke kommet. Vi har tatt en prat med noen av deltakerne som deltok på seminaret. Resultatet har blitt et felles opprop. 

20. september 2021

 

- Jeg er veldig fornøyd. Høyre vil ikke innlemme CRPD i norsk lov, men det har mange andre parti jobba for å få til, nå håper jeg det snart skjer. 

Dette svarer Synne Waage på spørsmålet om hun er fornøyd med det nylig avlagte stortingsvalget. 

- Jeg hørte på Erna tale en gang, og for meg var ikke det noe hyggelig høring. Hun leste bare opp fra et ark, som helt sikkert noen andre hadde skrevet for henne. Hun mente ikke det hun sa om oss, det kunne jeg føle. Camilla Hopen er tydelig når hun forteller hvordan dette har påvirket hennes forhold til politikere, men i likhet med Synne er hun fornøyd med valgresultatet. 

Karl-Johan Sørensen Ellefsen sier seg derimot ikke helt enig med ovennevnte: 

- Jeg er generelt ikke fornøyd. Jeg var på torget i Harstad før valget, og politikerne klarer jo ikke å stå for det de sier. Jeg er veldig skuffa over at ingen tar utviklingshemmede på alvor. De fleste politikere går rundt grøten, og vi får masse lovnader, men de klarer ikke å være klare og tydelige på hva de faktisk vil gjøre. Jeg vet ikke helt hva jeg burde stemt på faktisk. Funksjonshemmende burde hatt et eget parti, for det er sjelden vi blir hørt uansett hvor hardt vi prøver. 

 

En stor skuffelse 

Engasjementet i det digitale møtet er stort, og de fremmøtte har mye på hjertet når vi spør hva de syns om at Stortingsmeldingen vi jobbet med i august 2019 enda ikke har kommet:

- Det er veldig skuffende. Det virker som vi ikke betyr noe, eller er verdt noe. 

Kristin D. Jensen sier seg helt enig i det Camilla Hopen tydelig uttrykte over: 

- Når vi har jobba så mye med dette, og politikerne har gitt oss et løfte, så burde de gjøre litt mer, og sette litt flere krefter i gang for å få det til. I hvert fall når det går to år etter at vi jobbet med den, og det enda ikke er tatt tak. Det er veldig skuffende. 

Høyt og tydelig følger Synne opp med at vi må presse litt på. 

- Ja, når det har gått så lang tid, og vi ikke har hørt noen ting, så må vi presse litt. Nå må noe skje!

 

Etter initiativ fra Synne, Camilla, Kristin og Karl-Johan har derfor Stiftelsen SOR opprettet et opprop for å engasjere politikerne til å ta grep. Oppropet finner du her, og du må gjerne skrive under slik at oppropet kan leveres til ansvarlig departement i løpet av høsten. 

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.