• Hjem
  • Nyheter
  • Mano Pizza – en jobb å være stolt av
Mano Pizza – en jobb å være stolt av

Kristin ved pizzaovnen på Mano Pizza. Foto: Jarle Eknes

Mano Pizza – en jobb å være stolt av

Kristin (27) jobber for tiden en dag i uken på Mano pizza i Stavanger, og håper på å utvide arbeidstiden betydelig. Hun elsker jobben sin. Vi møter henne hjemme hos foreldrene, men får også en tur til det som nå er en byggeplass, men innen et år skal bli hennes nye hjem. Egen leilighet, ved siden av sin gode venninne Emilie. Og ikke minst får vi bli med henne til arbeidsplassen Mano pizza.

Tekst: Jarle Eknes og Hanne Kluge

Kristin i godstolen. Foto: Jarle EknesKristin i godstolen. Foto: Jarle Eknes–På Mano pizza bretter jeg skinke, deler bacon og veier kjøtt. Og så hjelper jeg kundene, og steker pizza, og tar ut pizza fra ovnen, forteller Kristin.

Som for de fleste andre som har fått jobb gjennom HELT MED, har hun startet med noen arbeidsoppgaver, og etter hvert utvidet og fått mere ansvar. I begynnelsen holdt hun først og fremst på med å brette esker og dele opp bacon, og legge ingredienser opp i boller, slik at alt var klart for pizzakokken. For tiden jobber hun der på tirsdager, fra klokken ett til klokken syv om kvelden. I perioden koronasituasjonen har lagt begrensninger på samfunnet, har tirsdagen seilet opp som den travleste dagen i uken. Da er det ekstra mange som kommer for å hente take away pizza. I seks år har hun jobbet på Attende, i ordningen varig tilrettelagt arbeid i skjermet virksomhet (VTA-S). Men hun ønsket seg nye utfordringer og muligheter, og søkte jobb gjennom HELT MED-ordningen.

Ettersom det foreløpig ikke er muligheter for mer arbeid enn en dag i uken, jobber hun fortsatt også hos Attende.

Foreldrene og Kristin hadde hørt at Kristins venninne Emily hadde søkt jobb gjennom HELT MED på Scandic Forum, og sjekket da opp hva HELT MED var for noe. Så tok de kontakt med HELT MED, og ble oppfordret til å søke jobb på Mano pizza. Hun var den gang usikker på hva som var drømmejobben, men er nå krystallklar; det er å jobbe på Mano. Og hun ønsker å bli kokk. På Attende tar de drømmen på alvor, og har sikret at hun får arbeidstrening på kjøkkenet deres.

Når hun er på jobb, vil hun ha mye å gjøre. Behov for lange pauser har hun ikke.

–Jeg er på jobb for å jobbe, sier Kristin.

Moren er også til stede under intervjuet, og skyter inn at Kristinn har to nieser på Østlandet som er veldig stolt av henne. De skryter av at tanten jobber på pizzabar, det er mye flottere enn å jobbe på kontor, synes de.

Skolegang og eget hjem

Kristin har gått på arbeidstreningslinjen på Randaberg videregående skole. Deretter gikk hun på to folkehøgskoler, både på Jæren og Valdres folkehøgskole, før hun startet med yrkeskarieren ved Attende og Mano pizza. Hun bor hjemme hos foreldrene, men hun skal flytte inn i egen leilighet om ca ett år. Grunnarbeidet med byggingen av leilighetene har allerede kommet i gang. 11 personer skal bo der, fordelt på to etasjer. Hun kjenner alle fra før, og noen kjenner hun ekstra godt. Blant annet venninnen Emily, som har fått jobb på Scandic Forum gjennom HELT MED. Prosessen var langdryg. De har stått på i syv-åtte år, og nå er innsatsen kronet med hell. Riktignok med ett års forsinkelse; leiligheten skulle egentlig stått klar omtrent nå. Kristin har allerede gjort valg i leiligheten for hvordan hun vil ha det. For eksempel skal hun ha parkett i stedet for vinyl på gulvet. Det er bare ti minutter å gå fra foreldrene til der hun skal flytte inn i egen leilighet. På fellesmøte med utbygger og arkitekt var Kristin klar på at det burde være dørklokke med kamera, slik at hun kunne se hvem som kom. For hvis det var mamma eller pappa, var det ikke sikkert at det alltid passet… Og porttelefon med kamera kommer på plass. De hørte på ideen hennes.

Korona

Kristin bretter og klargjør esker. Foto: Jarle EknesKristin bretter og klargjør esker. Foto: Jarle EknesKoronasituasjonen har definitivt påvirket livet også for henne. Attende har vært stengt en periode, og Mano Pizza var stengt i seks uker. Ungdomsklubben og svømmetilbudet ble også stengt, men heldigvis etablerte HELT MED ukentlige videomøter for de som var permittert eller hadde hjemmekontor. Det har blant annet ført til at flere av dem som for en periode ikke hadde jobb å gå til, tok kontakt med hverandre.

Kristin er også med på turer Den Norske Turistforening arrangerer; DNT Ung. De arrangerer turer med overnatting to ganger i året, og hun har deltatt de fire siste årene. Da går man fra hytte til hytte, fra fredag til søndag. Som så mye annet, er også dette satt på pause under korona pandemien.

Engasjement

Vi spør henne om hun er politisk engasjert.

–Jeg er litt interessert i politikk, kanskje. Det ene er dette med ulv og det andre er disse dumme vindmøllene.

Det må være gjetere som passer på sauene, slik at de ikke blir spist opp av ulv. Men hvis ulvene spiser lam, må de skytes.

Og vindmøller liker jeg ikke, fordi det ødelegger naturen.

Også Trump. Donald.

–Hva er det han gjør som er så dumt, synes du?

–Nei, det er masse ting. At han ikke bruker munnbind, for eksempel. Og så ville han stenge grensen, og lage mur fra Mexico.

–Er det noe du ønsker var annerledes i livet ditt?

–Nei, egentlig ikke.

–Du er ganske fornøyd med livet sånn som det er nå?

–Ja. Jeg er fornøyd. Men ikke med utsettelsen av leiligheten min. Det er kjipt. Jeg har ventet lenge nå.

Kristin på byggeplassen hvor leiligheten hennes skal bygges. Foto: Jarle EknesKristin på byggeplassen hvor leiligheten hennes skal bygges. Foto: Jarle Eknes

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim