• Hjem
  • Nyheter
  • Justismord mot personer med utviklingshemming mistenkte for lovbrudd
Justismord mot personer med utviklingshemming mistenkte for lovbrudd

Henry McCollum avbildet da han ble løslatt fra fengselet

Justismord mot personer med utviklingshemming mistenkte for lovbrudd

To halvbrødre med utviklingshemming, Henry McCollum og Leon Brown, ble i 1984 dømt til døden for drap og voldtekt. De var da 15 og 19 år gamle. Over 30 år senere ble begge renvasket, og VG skriver 16. mai at mennene får store erstatningsbeløp som følge av justismordene de ble utsatt for. Brødrene har ikke bare sittet i fengsel, de har også sittet på «death row» der dødsdømte fanger venter på straffen. I løpet av soningen skal brødrene ha opplevd at 42 av sine medinnsatte ble henrettet.

Tekst: Nina Christine Dahl, seniorrådgiver Stiftelsen SOR


Saken føyer seg inn i rekken av kjente justismord i USA. Mange husker Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey, som ble dømt for voldtekt og drap. Sistnevnte sak har fått mye omtale etter dokumentarserien «Making a murderer» fra 2015. Omtalen av serien og saken i media belyste amerikansk politi sine metoder under avhør. I USA har politiet lov til å lyve under avhør, og metodene som ble brukt skulle ha medført at både halvbrødrene McCollum og Brown, samt Avery og Dassey ble presset eller lurt til å tilstå. McCollum og Brown skal ha signert tilståelser de ikke forsto hva innebar.


Det har lenge vært forbudt for amerikansk politi å bruke fysisk makt under avhør. De har imidlertid fortsatt mulighet til å bruke en rekke kraftige psykologiske virkemidler for å få mennesker til å tilstå, som å lyve og komme med uriktige påstander. Disse taktikkene kan fremprovosere at uskyldige mennesker tilstår forbrytelser de ikke har begått. For eksempel kan personen som avhøres feilaktig bli orientert om at en medtiltalt har tilstått, selv om vedkommende er uskyldig og ikke har tilstått.

En annen variant er at politiet kan hevde at de har DNA-bevis som de faktisk ikke har. Mindreårige og personer med utviklingshemming er spesielt sårbare for slike taktikker, og en gjennomgang av saker gjort av The Innocent Project viser en svært høy andel av falske tilståelser for ungdom under 18 år og personer med kognitive vansker. Nå er det endringer på gang i USA. Illinois og Oregon har allerede innført forbud for politiet mot å lyve under avhør, og New York vurderer det samme.
Rettssystemene i USA og Norge er svært ulike.

I Norge har vi en økt forståelse for avhørsmetodikk av personer med utviklingshemming. Utviklingshemmede i Norge som utsettes for lovbrudd har rett til å bli avhørt av spesialister i politiet med særskilt kompetanse. Denne rettigheten har ikke utviklingshemmede som er mistenkte for lovbrudd. Rettighetsfesting av tilrettelegging under avhør vil kunne bidra til at utviklingshemmede ikke blir uriktig dømt, eller dømmes til for lange straffer.


Forskningsrapporten Likeverd og likeverdig behandling fra 2018 (Olsen, Kermit, Dahl, Søndenaa & Envik, 2018) foreslår at Norge innfører en tilsvarende ordning som i Storbritannia, med Appropriate Adult.

Ordningen gir personer med behov for bistand (ikke bare utviklingshemmede) støtte under avhøret. Dette medfører større grad av involvering for mistenkte, kommunikasjonshjelp, bedre forståelse for prosessen og informasjonen som gis, samt bedre ivaretakelse av rettigheter.


Du kan lese rapporten her 

Her er saken fra VG: To brødre feilaktig dømt til døden

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.