Identifisering av traumesymptomer

Foto: GPS, Flickr

Identifisering av traumesymptomer

Post-traumatisk stresslidelse (PTSD) er en av de vanligste vanskene mennesker kan utvikle etter å ha opplevd alvorlige belastninger som vold og overgrep.

 

Kunnskapen om hvordan vi kan oppdage og kjenne igjen tegn på PTSD hos personer med utviklingshemming og autisme er imidlertid begrenset. Det er problematisk både fordi denne gruppen oftere utsettes for hendelser som kan føre til PTSD, og fordi de sannsynligvis er mer sårbare for å utvikle PTSD-symptomer enn andre. Når vi ikke vet hva vi skal se etter kan det være vanskelig å oppdage at personer med autisme og utviklingshemming har blitt utsatt for noe negativt. Det blir også vanskelig å vurdere i hvor stor grad de har tatt skade av opplevelser vi vet de har vært utsatt for.

Dette er tema Arvid Nikolai Kildahl vil belyse på SOR-konferansen Rett og urett - rettssikkerhet og tjenestekvalitet for mennesker med utviklingshemming, 24. og 25. oktober 2019 i Oslo.

Foredraget vil presentere foreløpige resultater fra det pågående doktorgradsprosjektet, inkludert en gjennomgang av det vi vet per i dag om hvordan PTSD-symptomer uttrykkes i denne gruppen.

Arvid Nikolai Kildahl er psykologspesialist og arbeider til daglig ved Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme, Oslo universitetssykehus. Han har også en stilling ved NevSom – nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier.

Kildahl er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo og har tidligere arbeidet både andre steder innenfor psykisk helsevern og i habiliteringstjenesten for barn. Han har arbeidet med psykiske lidelser hos personer med autisme og/eller utviklingshemming i en årrekke, blant annet med traume- og belastningslidelser hos personer med autisme. Han holder på med doktorgradsarbeid om traumer.

 

2019 september Arvid

Kildahl har skrevet flere artikler om utredning av psykiske lidelser hos personer med autisme og utviklingshemming.

 

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim