• Hjem
  • Nyheter
  • Funksjonelle analyser – et forskningsprosjekt
Funksjonelle analyser – et forskningsprosjekt

Funksjonelle analyser – et forskningsprosjekt

Funksjonelle analyser anbefales som en del av behandling og oppfølging knyttet til atferd som utfordrer. Nå ønsker habiliteringstjenesten i Sykehuset Innlandet, Sanderud, å kartlegge bruk av slike analyser i Norge og søker respondenter til sin undersøkelse. 

Sykehuset Innlandet ved Bjørn André Torve og Rita Larsen, har tidligere publisert artikkelen «Funksjonelle analyser i norske studier av behandling av utfordrende atferd. Hvilke metoder brukes og hvor nyttige er de?» i Norsk tidsskrift for atferdsanalyse. Nå ønsker habiliteringstjenesten å følge opp denne artikkelen med å undersøke om klinikerne gjennomfører funksjonelle analyser, og hvilke metoder som tas i bruk. Det digitale oppslagsverket, Uptodate, anbefaler blant annet bruk av funksjonelle analyser før igangsettelse av behandling av utfordrende atferd (Pivalizza et al., 2021 og Weissman et al., 2021). Det samme gjør Helsedirektoratet i den nye nasjonale veilederen om gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming

Habiliteringstjenesten i Sykehuset Innlandet, Sanderud, vil med dette kartlegge bruk av funksjonelle analyser forut for behandling av utfordrende atferd i Norge. I den forbindelse gjør de en spørreundersøkelse i perioden 21.april til og med 23.mai i år og de søker nå respondenter til undersøkelsen. De ønsker at fagpersoner med minimum treårig høyskoleutdanning innen helsefag, sosialfag eller spesialpedagogikk som har erfaring med kartlegging og behandling av utfordrende atferd svarer på undersøkelsen. 

Her kan du svare på spørsmålene:https://nettskjema.no/a/257752

Funksjonelle analyser er en viktig del av et godt tilbud til mange med utviklingshemming. I vår kartleggingsbank kan du finne enkle skjema for slik kartlegging. I løpet av året vil vi også publisere en forelesning av Jon Løkke om «Funksjonelle analyser: Et miljødiagnostisk supplement til utforming av tiltak» på vår abonnementsordning SOR digital +.

Funksjonelle analyser er også en viktig del av positiv atferdsstøtte. Vi har flere temanummer av SOR Rapport som omtaler PAS, og det kommer flere ressurser med dette som tema i SOR Digital + i løpet av de nærmeste årene. Vi har blant annet så vidt begynt å planlegge mai-konferansen vår i 2023 som vil ha PAS og Aktiv støtte som hovedtema. 

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.