• Hjem
  • Nyheter
  • For lite hjelp – Stortinget behandlet Riksrevisjonens rapport
For lite hjelp – Stortinget behandlet Riksrevisjonens rapport

Screenshot fra Stortingets nett-tv: Helseministeren på talerstolen i forbindelse med debatten om Riksrevisjonens rapport. 

For lite hjelp – Stortinget behandlet Riksrevisjonens rapport

I 2021 kom Riksrevisjonen med en rapport om helse- og omsorgstjenester til barn med funksjonsnedsettelser. Tirsdag denne uken behandlet Stortinget rapporten. Der var det enstemmig støtte til Riksrevisjonens anbefalinger. 

Stortinget har en rekke ganger opp gjennom årene behandlet saker om barn med funksjonsnedsettelser og deres familier. Målet med Riksrevisjonens undersøkelse var å vurdere i hvilken grad barn og unge med funksjonsnedsettelser og familiene deres får likeverdige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, og om statlige virkemidler bidrar til det.

Funnene fra rapporten er alvorlige. Riksrevisjonen sin kritikk er mest alvorlig når det gjelder følgende to punkter: 

  • Tjenestene til familier med barn som har funksjonsnedsettelser, er avhengig av hvor de bor.
  • Familiene må selv ta et stort ansvar for å få hjelp og koordinere tjenestene.

Riksrevisjonen kommer i sin rapport med en rekke anbefalinger, blant annet når det gjelder likeverdige tjenester over hele landet, innhenting av mer kunnskap når det gjelder kommunenes behandling av rettighetsklager og at det må vurderes hvordan ordningen med koordinator skal fungere bedre enn i dag. 

Det er kontrollkomiteen som behandler riksrevisjonens rapporter på Stortinget. De har også behandlet denne og tirsdag ble altså rapporten og kontrollkomiteens innstilling debattert i Stortinget. Blant annet har komiteen diskutert «virkning og effekt av mer generalisert lovgivning sammenlignet med større grad av standardisering og mindre skjønnsmessig handlingsrom.»  

Et samlet storting stiller seg bak Riksrevisjonens anbefalinger og ber «Riksrevisjonen følge utviklingen for likeverdige helse- og omsorgstjenester videre.»

Debatten kan du se på stortingets nett-tv.

13. – 14. juni vil SOR arrangere vår UngSOR-konferanse. Her kommer blant andre Riksrevisjonen for å fortelle om sin rapport og sitt videre arbeid med dette feltet, helsedirektoratet kommer for å fortelle om deres arbeid med å styrke koordinatorrollen og politikere kommer for å snakke om hvordan de jobber med dette nå. Vi vil høre fra familier selv og gode eksempler fra kommuner. Programmet vil bli lagt ut på våre nettsider i månedsskiftet januar/ februar. Sett av datoene.

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.