• Hjem
  • Nyheter
  • Datteren får ikke hjelp til å reise hjem
Datteren får ikke hjelp til å reise hjem

Dagsrevyen, 20.07. 2020

Datteren får ikke hjelp til å reise hjem

Dagsrevyen belyste i dag saken om Birgitta som har utviklingshemming, og som ikke får bistand slik at hun kan besøke foreldrene sine. ‑ Dette er svært alvorlig, men dessverre ikke et enkeltstående eksempel. Personer med utviklingshemming må ha samme muligheter som andre til fritids- og ferieaktiviteter, sier Karl Haakon Sævold, styreleder i Stiftelsen SOR, i en kommentar til Dagsrevyens sak om ferie for personer med utviklingshemming i Halden kommune.

Sommeren 2020 må bli den siste sommeren mennesker med funksjonsnedsettelser blir hindret i å dra på ferie, sier likestillings- og diskrimineringsombudet. Slik innledet Dagsrevyen saken om Birgitte.

- Det er kommunene som skal legge til rette for ferie og fritidsreiser, men tilbudene varierer, og mange får ikke reise utenfor kommunens grenser. I Mandal sitter et foreldrepar som håper at de snart kan få datteren sin på besøk, forteller nyhetsreporteren.

-  Sengen står klar, men den psykisk utviklingshemmede datteren får ikke hjelpen hun trenger for å besøke foreldrene. Da ekteparet flyttet fra Halden til Mandal ble de rådet til at datteren ble værende igjen i hjembyen. Nå gir det utfordringer.

Faren, Nils Johanson, synes det er trist, når hele familien hennes er i Mandal. Tidligere fikk de besøk av datteren Birgitta, fordi assistenter fra Halden kommune reiste sammen med henne, men nå sier kommunen at det er utenfor regelverket. Også Fylkesmannen har avslått søknad om assistanse på tur. Likevel håper foreldrene på besøk. «Vi er glad i henne, og vil at hun skal ha det godt, sier moren Rigmor Johansson. «Vi ser jo hvor lykkelig hun er når hun får lov til å komme hjem på besøk.

For likestillings- og diskrimineringsombudet er problemer knyttet til reise et kjent problem

- Det vi ser er at dette er en gruppe med veldig lav status, sier Eli Knøsen, fagdirektør ved Likestillings- og diskrimineringsombudet. Dessverre får det ingen konsekvenser når man ignorerer de rettighetene borgerne i kommunen har, sier hun. Kommunen er ikke lovpliktet å gi bistand til Birgitta eller andre på reise, derfor er det stor forskjell på hvilke ordninger som benyttes, melder Dagsrevyen.

- Det er kommunene som sitter på den praktiske gjennomføringen, og det er uhyre viktig at kommunene samarbeider godt i slike tilfeller, sier Gunhild Berge Stang (V), statssekretær i Kulturdepartementet. Halden kommune vil ikke uttale seg i saken.

Karl Haakon Svold

Styreleder i Stiftelsen SOR, Karl HaakonSævold, minner om at Norge har ratifisert FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD). I konvensjonens artikkel 30 er det bestemmelser om lik rett til deltakelse i fritidsaktiviteter reiseliv, og i artikkel 19 understrekes det at personer med utviklingshemming skal få nødvendig bistand for å inkluderes i samfunnet og hindre isolasjon og segregering.

‑ Det må utvikles god praksis for deltakelse i ferie- og fritidsaktiviteter. Diskriminerende regler og urimelig praksis må avskaffes. Gode og likeverdige ferieordninger vil bidra til deltakelse, inkludering og frihet. I tillegg vet alle som har vært på ferie at ferie kan ha positiv virkning på både helse, livskvalitet og personlig utvikling, sier Sævold.

‑ I år har mange fått opplevelsen av å leve i isolasjon og med en lang periode begrensede muligheter til mobilitet. Mange personer med utviklingshemming lever i en slik virkelighet store deler av livet. Det er en ganske vanlig aktivitet å reise på ferie. Mange gleder seg til ferien, mange gleder seg under ferien og mange har glede av å se tilbake på ferien. Ferie gir både aktivitet, forandring og opplevelser. Vi må sørge for å få på plass ordninger som sikrer at også personer med utviklingshemming kan få ta del i samme aktiviteter og opplevelser som de fleste andre, sier Sævold.

Saken er også belyst i NRKs artikkel som du kan lese her

nrk innslag

En av dem som reagerer på dagens situasjon, er nestleder i SV, Kirsti Bergstø, skriver NRK i ovennevnte artikkel. Allerede i 2014 stilte hun spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie om hvordan regjeringen skulle sørge for at også mennesker med bistandsbehov skulle sikres rett til et aktivt fritidsliv.

– Det skal ikke være sånn at om vi får besøke foreldrene våre eller ikke kommer an på hvor vi har bostedsadresse og hvilken kommune vi tilhører, når det er snakk om overkommelige innlandsreiser, sier Bergstø.

 

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim