Dag to
Velkommen tilbake!
Deltakere som skal være med på worskop får informasjon om dette tilsendt på e-post.
Forskning viser at tiltak som baserer seg på funksjonelle analyser ofte er mindre restriktive, og reduserer bruk av tvang. Helsedirektoratets veileder om gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming er også tydelig på at ansatte bør benytte funksjonelle analyser som et ledd i arbeidet med å redusere atferd som utfordrer hos denne delen av befolkningen.
Workshopen er best egnet for personer uten erfaring, eller som har behov for mer kompetanse i bruk av funksjonelle analyser på sitt arbeidssted. Workshopen egner seg også for de som ønsker inspirasjon til hvordan opplæring i funksjonelle analyser kan gjennomføres for best effekt.
Christoffer Fodstad Eng, spesialvernepleier ved USHT Innlandet, vil dele av sine erfaringer og kompetanse.
Workshopen holdes parallelt med hovedprogrammet fredag, 25. oktober kl. 09:00-11:00, og krever egen påmelding i påmeldingsskjemaet. Workshopen holdes i møterom 2 i 2. etasje (trapp opp ved resepsjonen).
Hva du kan lære av mine erfaringer med tvang?
Kai Plener har opplevd å være utsatt for mye tvang av et hjelpeapparat som skulle hjelpe. Fjorårets forelesning på SOR-konferansen der Kai sammen med Ulf Berge snakket om livskvalitet som mål for PAS var stor suksess. Vi har nå invitert Kai tilbake for å snakke om sine erfaringer med å bli utsatt for tvang, og hva hjelpeapparatet kan og bør lære av erfaringene.
Kartlegging av mulige traumereaksjoner
Internasjonalt er det forskning som tyder på at overdrevet bruk av tvang og makt kan innebære risiko for traumereaksjoner. Arvid Nikolai Kildahl, psykologspesialist ved Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse (NKUP), skal i denne forelesningen snakke om kartlegging av mulige traumereaksjoner på tiltaket som en viktig del av evalueringen av tvangstiltak.
Pause
Vilkår om andre løsninger – kun på papiret eller et reelt krav?
Jonny Finstad, fagdirektør i Ecura, og Terje Fredheim, Fagleder i Ecura bo og habilitering, har begge årelang erfaring med proaktive strategier som reduserer behov for tvang og makt. I Rundskrivet er det et vilkår at «andre løsninger er vurdert og prøvd ut før tiltak med bruk av tvang settes i verk». Begrepet «andre løsninger» blir belyst, med særlig vekt på hvordan dette bør kvalitetssikres og dokumenteres.
Proaktive faglige tiltak reduserer behov for tvang og makt
I dette casefremlegget vil Mona Bjørnstad Dagfinrud, fagkonsulent i Ecura bo og habilitering, demonstrere at opplæringstiltak, struktureringstiltak og forebyggende tiltak har god effekt. Arbeid med alternative løsninger, faglig og etisk forsvarlighet blir ivaretatt i et miljø med høy faglighet, fokus på kompetanse og etterrettelighet i gjennomføring av nedskrevne prosedyrer.
Bruk av tvang under gjennomføring av dom: balansegangen mellom nødvendighet og uforholdsmessighet
Særreaksjonen dom til tvungen omsorg dreier seg i stor grad om enkelte påtvungne rammer i en persons liv. Formålet med reaksjonen er at samfunnet skal beskyttes og at den som gjennomfører en slik dom skal ha god behandling. Dette medfører at det også skal foregå en utvikling gjennom deltakelse og aktivitet, fordi atferdsendring krever utvikling av nye ferdigheter. Slikt arbeid krever en balansegang mellom det begrensende og det mulighetsskapende, noe som fordrer et tett tverrfaglig samarbeid. Innlegget holdes av Stian Slotnes Larsen, vernepleier og fagrådgiver ved sentral fagenhet for tvungen omsorg ved St. Olavs hospital.
Lunsj
Dissimilis spiller
Pårørendesamarbeid
Eivind Bjerksetmyr i NAKU vil i dette foredraget snakke om faktorer for godt pårørendesamarbeid.
Forebygging og bruk av tvang i yting av somatisk helsehjelp til personer med utviklingshemming
Linn Ebeltoft Sparby, klinisk vernepleier ved Senter for omsorgsforskning (nord) og USHT Finnmark, har lang erfaring fra habiliteringstjenesten for voksne i spesialisthelsetjenesten, samt fra fagutvikling og kompetanseheving. Hun har forsket kvalitativt på forebygging og bruk av tvang i yting av somatisk helsehjelp til personer som med utviklingshemming. Hun vil i dette innlegget presentere noen funn fra forskninga og løfte frem noen betraktninger knyttet til tvungen helsehjelp.
Filmvisning og kort benstrekk
Tvang og makt i skolen
Silje Netland, Rom for mestring og utvikling, har jobbet med problemstillinger knyttet til tvang og makt i skolen siden 2003. Med bakgrunn i egne erfaringer vil hun dele sin kunnskap og sine betraktninger rund praksis og lovverk. Hva har skjedd med hverdagstvangen på skolen? Den unødvendige tvangen? Eller det å kunne gripe inn før situasjoner tilspisser seg så mye at det blir snakk om å måtte holde noen fast?
Uønska åtferd
Olaug Nilssen har i sine romaner på flere måter skrevet om personer som trenger omfattende bistand og hjelpeapparetet som utøver denne bistanden. Hennes siste roman heter nettopp Uønska åtferd. Vi har invitert Olaug til å avslutte vår konferanse.
Takk for nå!
Dine tilbakemeldinger er viktig for oss. Vi setter stor pris på om du vil svare på evalueringsskjemaet som sendes til deg like etter konferansen.