Våre beste tips
Våre beste tips
Fem tips for gode medvirkningsprosesser
Mange personer med utviklingshemming har erfart å bli nedvurdert. Vær åpen, gi tid og anerkjenn livserfaringer, tanker og ideer.
God medvirkning krever god planlegging, tilpasset informasjon og tilstrekkelig med ressurser.
Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige, eller blir opplyst om i forkant. Sørg for at lokalene er universelt utformede. Bruk mikrofon!
Vær tydelig og konkret, men ikke barnslig. Om du må bruke vanskelige ord, sørg for å forklare dem.
Inviter deltakerne til å delta aktivt i å forme prosessen underveis. Humor og latter skaper fellesskap og tillit.
Seks tips til deg som legger til rette for medvirkning
Det er tillitsskapende å bruke navn. Lag gjerne navnskilt i fellesskap, eller produser noen i forkant av samlingen.
Vær tilstede i øyeblikket. Om noen trenger litt støtte for å mestre en oppgave, gi dem tid. Motiver til å prøve igjen, og gjør oppgaven enklere om det er nødvendig. Medvirkning skal oppleves meningsfullt - og man bør alltid avslutte med mestring.
Det er fort gjort å bli ivrig og glemme tiden. Vær oppmerksom på kroppsspråk og energinivå, og legg gjerne inn mulighet for litt bevegelse som et avbrekk i arbeidsøkten. Deltakerne vil ha ulike forutsetninger for å holde seg konsentrert over tid.
Fordel gjerne oppgaver. Det er ofte populært å være mikrofonsjef, eller å sørge for at døren(e) alltid lukkes etter pause. Noen vil også være gode ordstyrere. Ansvar skaper tilhørighet.
Idealet er å ha tilstrekkelig med tid og økonomisk handlingsrom slik at alt medvirkningsarbeid planlegges sammen med en eller flere personer med utviklingshemming.
Den personen som leder medvirkningsprosessen, kan med fordel by litt på seg selv. Dette vil fange deltakernes oppmerksomhet, bidra til at deltakerne føler seg trygge, og at de kan si hva de mener.