Skip to main content

Nyheter

Stian Brødsjø tildeles SORs praksispris for 2025

Under SOR-konferansen 'Å slippe til' ble SORs praksispris delt ut for andre gang. Prisvinneren har gjennom sin praksis bidratt til å bygge ned barrierer for deltakelse, forbedre levekår og styrke menneskerettighetene til personer med utviklingshemming. Praksisprisen 2025 tildeles Stian Brødsjø ved Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) i Agder.

Tillatelse til å eie sin seksualitet

«Hvem bestemmer om du får lov til å ha sex?» Jeg stilte spørsmålet til en ung mann som nettopp hadde flyttet hjemmefra til egen leilighet. Han hadde meldt seg på et kurs som handlet om «Venner og kjærester» og som jeg var kursleder for. Før kurset startet skulle alle kursdeltagerne bli kartlagt med SexKunn , og spørsmålet var del av den første utgaven av verktøyet (Zachariassen, 2002). Han tenkte seg om. «Det er personalet som bestemmer om jeg skal ha sex», svarte han. «Før var det mor og far, men nå er det personalet».

Kartlegging og lindring av symptomer hos mennesker med utviklingshemming

Alle har rett til god symptomlindring. Er det mulig å få til når man ikke har et språk til å formidle hvordan man har det?

Bak boken: Et intervju med redaktørene av 'Å slippe til'

Vårens SOR-konferanse tar utgangspunkt i et nytenkende bokprosjekt. 14 forfattere, hvorav seks som selv har utviklingshemming, har samskapt en fagbok om samfunnsskapte hindringer for deltakelse. Den gis ut på Universitetsforlaget i april og heter «Å slippe til. Nedbygging av barrierer for personer med utviklingshemming». 
 

Nyhet: Karriereportal for personer med utviklingshemming

Tenk deg at du gikk inn på Finn.no, men så er det bare en jobb å velge mellom. Da er det ikke et valg. Slik er hverdagen for mange med utviklingshemming og andre funksjonsnedsettelser. Derfra kom ideen om karriereportalen «Muligheter for alle».

Fysisk smerte hos mennesker med utviklingshemming – symptomgjenkjenning

Personer med utviklingshemming kan ha utfordringer med å uttrykke smerte, noe som kan føre til feiltolkning av symptomer. Bruk av atferdsekvivalenter – observerbare atferdstrekk som tilsvarer indre opplevelser – kan være avgjørende i kartleggingen av både fysiske og psykiske lidelser. Selv om metoden gir mindre presise resultater, utgjør den en verdifull kilde til informasjon for fagfolk som arbeider med denne gruppen.

Fysisk smerte hos mennesker med utviklingshemming – behandlingsmuligheter

Fysisk smerte kan være svært vanskelig å oppdage hos mennesker med utviklingshemming, især hos de med mer alvorlig grad. Kunnskap om smertebehandling hos mennesker med utviklingshemming er lite studert, men eksisterende forskning tilsier den samme typen legemidler som brukes i den generelle befolkningen bør brukes for mennesker med utviklingshemming. Det samme gjelder dosering. Både virkning og bivirkninger må overvåkes nøye.

Svært alvorlig: rekrutteringsstrategier på ville veier

Hvordan ville du selv blitt omtalt hvis du hadde behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester? Og hvordan ville du ønsket at barnet ditt ble omtalt? Hadde du verdsatt en styrkebasert tilnærming som fremmer interesser, evner og verdier, eller ville du vært fornøyd med utlysningstekster som utelukkende fokuserer på utfordringer? Vi har tatt et dykk inn i noen svært bekymringsverdige utlysningstekster fra et ledende rekrutteringsbyrå på feltet, som er sendt til vilkårlige mennesker uten tilknytning til firmaet.

CRPD inn i menneskerettsloven, men hva nå?

Etter over ti år med venting har den nyetablerte arbeiderparti-regjeringen bekreftet at de vil fremme forslag om å inkorporere FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i menneskerettsloven. Dette er en milepæl i arbeidet for likestilling og inkludering.

En gledens dag: CRPD inn i menneskerettsloven

Siden Norge ratifiserte CRPD i 2013 har vi ventet. Ventet på at konvensjonen som omhandler rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne skal bli en del av norsk lov. Vi har heldigvis ikke ventet forgjeves.