Glad mat i Strand kommune

Bilde av materiell fra kurset

Glad mat i Strand kommune

I Strand kommune har ambulerende miljøtjeneste med utgangspunkt i e-læringskurs fra SOR sine ressurser, jobbet sammen med utviklingshemmede for å øke kompetansen på mat og ernæring. -Ofte blir fokuset på mat og ernæring negativt, vi ønsket å snu dette til noe positivt gjennom kurset «Glad mat», sier Møyfrid Alsvik Moskvil og Mona Tjensvold når SOR snakker med dem om arbeidet deres. 

 

Tekst: Cato Brunvand Ellingsen, spesialrådgiver i Stiftelsen SOR

 

Kommunen opprettet en ambulerende miljøtjeneste for noen få år siden. Tjenesten gir tilbud til omtrent 20 personer som får mellom 1 til 12 timer bistand i uken. Formålet er i følge kommunens nettsider å «bidra til at brukeren skal kunne bo og leve mest mulig selvstendig, og bidra til at brukeren blir i stand til å mestre oppgavene i dagliglivet så godt som mulig ut fra sine forutsetninger. Tjenesten kan gis både i og utenfor hjemmet».


De ansatte i miljøtjenesten jobber tett sammen med dem som får bistand for å utvikle tilbudet best mulig. «Brukermedvirkning er avgjørende for oss», sier Møyfrid og forteller at de sammen med tjenestebrukerne lager en målplan for tjenestene og jevnlig evaluerer disse sammen. Gjennom dette tette samarbeidet så de ansatte i miljøtjenesten at det var flere av dem som fikk tjenester som ønsket å lære mer om matlaging. Dette dannet grunnlag for et faglig arbeid knyttet til mat og ernæring. 

-Ofte tar hverdagen oss og vi får ikke tid til utviklingsarbeid på enkelte tema. Derfor er vi glad for at vi en ettermiddag annenhver uke kan møtes i gruppe med fokus på utvalgte tema, forteller Møyfrid. -Det er her vi har utviklet kurset «Glad mat» med utgangspunkt i nettkurset «Mat og trivsel» som er tilgjengelig via SOR sine nettsider, sier hun. Møyfrid og Mona forteller også at det er fint at de har mulighet til å invitere til små grupper og kurs annenhver onsdag. -På denne måten lærer vi av hverandre, forteller de. Det bidrar også til at deltakerne kan knytte kontakter med hverandre.  

Det er Karde AS som har utviklet nettkurset og det er tilgjengelig her .

Mona og Møyfrid i Strand kommuneMøyfrid og Mona forteller engasjert om hvordan de utviklet kurset for brukere av miljøtjenesten der de er miljøterapeuter. De startet med å ta e-læringskurset selv. Deretter laget de en kursperm der de blant annet hentet ressurser fra e-læringskurset. Her skrev de tekster og brukte bilder, tilrettela for praktisk kunnskap om mat og matlaging. 

Kurset gikk over 4 kvelder og var individuelt tilpasset. To og to tjenestebrukere tok kurset sammen og det ble gjennomført hjemme hos dem. -Vi har bare fått gode tilbakemeldinger på at kurset ble gjennomført hjemme hos deltakerne, sier Mona og forteller at de rullerte på hvem de var hjemme hos. På denne måten gav kurset både læring og hyggelige sosiale sammenkomster. -De fikk på denne måten også øvelse på å invitere folk hjem til seg, sier Møyfrid. Det at det var små grupper ga mye tid til dialog og praksis, og god samhandling mellom deltakere og tjenesteytere. 

De 4 kveldene hadde ulike fokus. På de første kveldene hadde de gjennomgang av tema knyttet til mat og ernæring, den tredje kvelden var det fokus på innkjøp av mat, og til slutt, den siste kvelden, laget de 3-retters middag. Deltakerne fikk også kursbevis. -Denne måten å gjøre det på var veldig kjekt og har fått masse positive ringvirkninger i ettertid, sier Møyfrid. 

Dette er en av flere måter å anvende e-læringsressurser. Miljøterapeutene forteller at det var viktig å ha e-læringskurset som utgangspunkt for dette arbeidet. -Nå skal vi gang med et lite kurs om nettbruk, forteller Møyfrid og Mona til slutt. 

Flere e-læringskurs finner du på Stiftelsens SOR sine nettsider. 

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.