Nyheter

Furutun-saken: Autismeforeningen er rystet

Furutun-saken: Autismeforeningen er rystet

Som en forlengelse av dette oppropet (signaturene i sin helhet kan ses her) har flere organisasjoner og fagpersoner kastet seg på protestene mot Furutun. Blant de nye underskriftene finner vi en rekke kjente navn i funkis-miljøet.

Tekst: Linn Løvlie Slette, rådgiver i Stiftelsen SOR 

Jens Petter Gitlesen tildelt menneskerettighetspris

Jens Petter Gitlesen tildelt menneskerettighetspris

Mangeårig forkjemper for menneskerettighetene til utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen, ble mandag 6. desember tildelt Universitetet i Oslo (UiO) sin menneskerettighetspris. Prisen deles ut årlig som en anerkjennelse av personlig innsats og aktivt engasjement innenfor ett eller flere menneskerettslige områder. Gitlesen får prisen for sitt arbeid for at mennesker med utviklingshemming skal ha samme vilkår og menneskerettigheter som alle andre i samfunnet.

Furutun-oppropet: disse har signert

Furutun-oppropet: disse har signert

Furutun-saken har skapt massive reaksjoner i fagmiljøet. Disse reaksjonene har blant annet resultert i et stort opprop underskrevet av en rekke fagfolk fra utdanningsinstitusjonene, bruker- og interesseorganisasjonene, samt et knippe politikere. Torstein Lerhol (Sp) er blant politikerne som har skrevet under. 

Fakkeltog og Furutun-engasjement 3. desember

Fakkeltog og Furutun-engasjement 3. desember

Fakkeltoget 3. desember i Fredrikstad skapte stort engasjement. Fakkeltoget var en del av markeringen av FNs internasjonale dag for personer med nedsatt funksjonsevne. Furutun-saken opptok mange av innlederne.

CRPD inn i norsk lov - hva kan det bety?

CRPD inn i norsk lov - hva kan det bety?

I anledning FNs internasjonale dag for personer med nedsatt funksjonsevne (3. desember) markerte Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) dagen med en samtale om inkorporering av funksjonshemmedekonvensjonen (CRPD). Advokat Geir Lippestad, Eivind Digranes og Kjetil Mujezonovic Larsen var blant innlederne.

SOR-prisen til Anna Kittelsaa

SOR-prisen til Anna Kittelsaa

Hvert år deler SORs fag- og forskningsfond ut SOR-prisen til en som har utmerket seg spesielt for å bidra til bedre levekår for mennesker med utviklingshemning.

SOR-prisen 2021 går til Anna Kittelsaa. 

#neitilfurutun

#neitilfurutun

I dette innlegget finner du materiell (bilde, forslag til tekst og emneknagg) i protesten mot Furutun. 

Furutun i Fredrikstad – et gufs fra fortiden!

Furutun i Fredrikstad – et gufs fra fortiden!

Mange barn, unge og voksne med utviklingshemming trenger omfattende bistand for å leve liv i tråd med egne ønsker og verdier. For at disse skal kunne oppleve at sine menneskerettigheter blir tatt på alvor, på lik linje med alle oss andre, er de avhengig av det viktige samspillet mellom politikk, fag og folk. Dette samspillet synes å ha kollapset i Fredrikstad kommune i disse dager. 

Furutun: brudd på barnekonvensjonen!

Furutun: brudd på barnekonvensjonen!

Barneadvokat Trude Trønnes Eidsvold er tydelig i sin sak. Furutun-planene bryter med barnekonvensjonen. Likevel ønsker Fredrikstad kommune å samlokalisere avlastningstjenestene i ett bygg. Bygget skal blant annet huse barn og unge voksne fra 5 til 30 år. 

Inntektsgrense for uføre skaper urimelige skiller

Inntektsgrense for uføre skaper urimelige skiller

Regjeringen har lagt frem forslag til statsbudsjett for 2022, hvor man blant annet foreslår å fjerne fribeløpet som gjør at personer med uføretrygd i dag kan tjene inntil 0,4 G (ca 42.000 ,-) uten trekk i uføretrygden. Det nye forslaget innebærer at man fra første krone vil trekke halvparten av inntekten fra uføretrygden. Dette er et tiltak som åpenbart vil ramme mange personer som har utviklingshemming og uføretrygd kraftig. Stiftelsen SOR har henvendt seg til arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik om saken. 

Viktige signaler fra Senterpartiet 

Viktige signaler fra Senterpartiet 

Administrasjonen i Verdal kommune fremmet tidligere i høst forslag om å samlokalisere 15 personer med utviklingshemming i ett bygg. Det innebar at personene det gjaldt måtte flytte fra sine respektive hjem, til fordel for et nytt bygg med institusjonspreg. Fem vernepleiere fra Trøndelag tar i dette innlegget til orde for at samlokaliseringen ikke er en god idé. Det er derfor svært gledelig at Senterpartiet setter en stopper for den planlagte sammenslåingen.  

Glad mat i Strand kommune

Glad mat i Strand kommune

I Strand kommune har ambulerende miljøtjeneste med utgangspunkt i e-læringskurs fra SOR sine ressurser, jobbet sammen med utviklingshemmede for å øke kompetansen på mat og ernæring. -Ofte blir fokuset på mat og ernæring negativt, vi ønsket å snu dette til noe positivt gjennom kurset «Glad mat», sier Møyfrid Alsvik Moskvil og Mona Tjensvold når SOR snakker med dem om arbeidet deres. 

Kampen for tilværelsen

Kampen for tilværelsen

Tjenestetilbudet til funksjonshemmede barn har alvorlige mangler. Det viser blant annet denne saken fra NRK (publisert 22. november 2021). I reportasjen blir vi kjent med familien til Vilde (14), og hvilken kamp de daglig står i for at datteren skal få et forsvarlig tjenestetilbud. Foreldrene sliter seg ut, og er avhengig av hjelp fra nærmiljøet for å få hverdagen til å gå opp. 

Cato Brunvand Ellingsen blir spesialrådgiver i SOR

Cato Brunvand Ellingsen blir spesialrådgiver i SOR

Stiftelsen SOR styrker staben, og har ansatt Cato Brunvand Ellingsen som spesialrådgiver. Cato har jobbet for og med utviklingshemmede hele sitt voksne liv. Han har erfaring fra blant annet habiliteringstjeneste, kommunale tjenester, fagforening og ulike kompetansemiljø. Han beskriver seg også som aktivist for levekår, tjenester og rettigheter til utviklingshemmede. Cato er vernepleier med master i habilitering. 

Kontakt

Kontaktinfo

Daglig leder - Jarle Eknes
tlf: 90758685
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org.nr: 984 257 503

Besøksadresse

Seljeveien 6
Løren
Oslo

Postadresse

Stiftelsen SOR
Seljeveien 6
0575 Oslo

Fakturaadresse

Stiftelsen SOR c/o
ASR Accounting AS
Postboks 1027
1803 Askim

EHF: 984257503

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.