Nyheter

Bruk av vektdyner
Vektdyne, også kalt «kuledyne», har i mange år vært brukt som tilleggsbehandling eller lindrende behandling innen psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten og i kommunale tjenester. Blant annet til barn og unge med kognitive funksjonshemminger som utviklingshemming, autisme og / eller ADHD. Vektdyne blir brukt for å lindre blant annet søvnvansker, stress, angst og generell kroppslig uro. Både barn og voksne kan bruke vektdyne. Etter en metodevurdering gjort ved Oslo universitetssykehus i 2014 ble vektdyne ikke lenger et behandlingshjelpemiddel som ble dekket av det offentlige. En ny metodevurdering publisert i 2020 åpner igjen for bruk av vektdyne innen psykisk helsevern ved Oslo universitetssykehus.

Medborger – noe man er eller noe man blir?
I denne artikkelen presenterer vi medborger skapet. Med utgangspunkt i brukermedvirkning viser vi fire ståsteder for å forstå medborger skap. Ett menneskerettighetsperspektiv; en samfunnsvitenskapelig tilnærming; et profesjonsetisk ståsted og et rettferdighets teoretisk anliggende. Alle disse perspektivene omfatter og begrunner brukermedvirkning, men medborgerskap styrker og strekker brukermedvirkning videre inn i alles fulle medborgerskap.

Diagnostisering av utviklingshemming – en alvorlig sak
Å få en diagnose gjør alltid noe med oss, på godt og vondt. Både når det gjelder hvordan vi ser på oss selv og hvordan andre vurdere oss. Diagnosen utviklingshemming kan sikre rettigheter og riktig hjelp, men kan også stenge viktige dører for samfunnsdeltakelse. Problemsidene ved diagnosen handler blant annet om samfunnets stigmatisering og den lave sosiale verdsettingen av personer med utviklingshemming.

For lite hjelp – Stortinget behandlet Riksrevisjonens rapport
I 2021 kom Riksrevisjonen med en rapport om helse- og omsorgstjenester til barn med funksjonsnedsettelser. Tirsdag denne uken behandlet Stortinget rapporten. Der var det enstemmig støtte til Riksrevisjonens anbefalinger.

Sinnebehandling til personer med utviklingshemming: Erfaringer og refleksjoner
Fagfolk som gir tjenester for personer med en lett grad av utviklingshemming, har vist en økende interesse for å benytte en kognitiv atferdsterapeutisk tilnærming. Vi har imidlertid begrenset kunnskap om hvordan pasienter, nærpersoner og terapeuter oppfatter behandlingen i slike intensive og modulbaserte forløp.

Stavanger kommune følger trenden om institusjonalisering
Stavanger kommune ønsker å samlokalisere kommunens avlastningsboliger i ett bygg med plass til 40 barn og unge voksne. I saksfremlegget fremgår det blant annet at en slik samlokalisering vil redusere kostnadene til drift, samle fagkompetanse og utnytte kapasiteten bedre; for der igjen å gi bedre tjenester til mottakerne av tjenestene.
Tekst: Linn Løvlie Slette, rådgiver i SOR,

Filmer om arbeidsliv ferdige
Karde og NNDS (Norsk Nettverk for Down syndrom) har samarbeidet om to arbeidslivsprosjekter. I prosjektet "Støtte til vanlig arbeid" produserte Karde en nettressurs for støtteapparatet til mennesker med utviklingshemning, www.laboris-støtte.no. Den er å anse som en verktøysklasse for hjelp til inkludering på ordinære arbeidsplasser. Det ble også laget en tilsvarende nettressurs for mennesker med utviklingshemning, www.laboris.no.

Hører dere meg? Ser dere meg nå? Det skraper så fælt, kan alle som ikke snakker mute!
Om digital kompetanseheving i nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse.

Ny forskning på bosituasjonen til utviklingshemmede
Rett før jul 2021 publiserte NTNU Samfunnsforskning helt ny forskning på bosituasjonen til utviklingshemmede i Norge. Det er Jan Tøssebro og Christian Wendelborg som på oppdrag fra Husbanken, og i samarbeid med flere andre forskere, har sett på hvordan folk med utviklingshemming bor, 30 år etter ansvarsreformen. Funnene fra forskningen antyder at situasjonen er langt unna politiske målsettinger.

Ny nettressurs om helsedirektoratets veileder
Sommeren 2021 lanserte helsedirektoratet veilederen Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Nå har NAKU lansert temasider som skal være til støtte i arbeidet med å innfri krav og anbefalinger i veilederen.